Nieuws

Uithoflijn begint mogelijk met minder trams

Foto: Evie Westland

De kans bestaat dat de Uithoflijn langzamer of met minder trams per uur moet gaan rijden. De trams beïnvloeden mogelijk gevoelige apparatuur bij de Universiteit Utrecht.

Dat bleek gisteren in een commissievergadering op het provinciehuis, schrijft het AD. Oppositiepartijen PVV en SGP vertelden tijdens de vergadering dat ze zich zorgen maken over deze elektromagnetische straling. ‘Patiënten van oncologie en bestraling in het UMC Utrecht mogen nooit hinder ervaren van een tram’, zei PVV-fractievoorzitter Henk van Deún.

Een woordvoerder van het projectbureau liet daarna weten dat het niet om ziekenhuisapparatuur gaat, maar om een laboratorium van de universiteit, waar proefmetingen worden gedaan.  In elk geval schreven gedeputeerde Dennis Straat en de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk eerder dat de ‘door de zwerfstromen veroorzaakte magneetvelden nog steeds hoger zijn dan afgesproken met onze partners in het Utrecht Science Park’.

De gedeputeerde noemde de elektromagnetische straling ‘een punt van aandacht, maar geen kritiekpunt’.  Hij liet verder weten dat de organisatie er vanuit gaat dat de Uithoflijn in de zomer al kan rijden met passagiers. Maar hij liet ook doorschemeren dat de trams vanaf dat moment misschien nog niet volledig in exploitatie kunnen door de zwerfstromen.