Achtergrond

Leer de nieuwe lichting kennen

De nieuwe studenten in Utrecht

Tijdens de Utrechtste Introductie Tijd (UIT) wordt de stad overspoeld door nieuwe studenten.

We hebben ze van een afstandje geobserveerd – zie onze fotorepo’s – en om ze wat beter te leren kennen, ook aangesproken.

Samen met DUIC maakten we vijf portretjes, zie de nieuwe DUIC-krant. Hier alvast eentje.

Wytze: ‘Ik douche met een timer’

Wytze

Wytze de Groot, 18 (‘zou je niet denken’), ICT

Waarom ICT?
Van jongs af aan heb ik me verdiept in computers, het werd een soort hobby van me. Toen ik na m’n eindexamens nog niet wist wat ik moest kiezen, dacht ik: waarom zou ik niet van mijn leuke hobby proberen mijn werk te maken.

Waarom ‘UITeraard’ Utrecht?
Ik ben ook naar de opleiding ICT in Amsterdam geweest, en bij InHolland in Alkmaar. Naast de opleiding vind ik de sfeer van de stad ook belangrijk. Amsterdam vond ik veel te druk, te internationaal. Dat leek me niks voor mij. Utrecht en de mensen die ik tijdens de open dag sprak, lagen me meer.

‘UITeraard’ op kamers?
Ik woon nog bij mijn ouders in Hoorn. Ik hoop via via aan een kamer in Utrecht te komen. Ik sta ook ingeschreven bij Kamernet, SSH en ben lid van zo’n Facebookpagina. Op dit moment heb ik geen tijd voor hospiteeravonden. Eerst de UIT en de introductieweken van de studievereniging en studentenvereniging.

‘UITeraard’ op een studie- of studentenvereniging?
Waarschijnlijk word ik lid van de rugbyvereniging zodra ik een kamer heb gevonden. Tijdens de sportmarkt heb ik handjes geschud, met wat jongens gepraat en me ingeschreven voor een proeftraining. Ik ben al lid geworden van UMTC. De mentoren van mijn UIT-groepje zijn lid. Ik was maandagavond mee, en dacht direct: dit bevalt me wel.

Ken je Utrecht al een beetje?
Vrienden van mijn ouders wonen er, maar verder ken ik er niemand. Het is even wennen maar ik voel me niet geïntimideerd door de stad, ik kan m’n weg wel vinden.

Wat verwacht je van Utrecht?
Otje en Kneus zagen er gezellig uit, daar ga ik vaker heen. Ik denk dat ik het er heel leuk ga hebben. Leuke mensen ontmoeten en nieuwe vrienden maken. Bij m’n studie, de rugbyclub, de studentenvereniging.

Hoe duurzaam ben je?

Ik douche met een timer. Anders ga ik te lang dromen. Of ik zet twee nummers aan, vooral van metalbands. Veel mensen hebben de nare gewoonte om tijdens het tandenpoetsen de kraan open te laten staan. Dat doe ik niet. Lichten laat ik niet aan staan. Ik doe dus m’n best.

Muziek?
Bij UMTC draaien ze popmuziek en hiphop, vind ik hartstikke leuk. In een rockcafé kan ik ook meeblèren. Ik ben groot fan van U2, Phil Collins, Metallica en Slayer, maar dj’s vind ik ook leuk. Hardwell en zo. En ik drum. Helaas niet in een band, in mijn omgeving ken ik geen mensen die instrumenten bespelen. Wie weet in Utrecht.

Wat wil je later worden?

Zo ver ben ik nog niet. Na mijn opleiding wil ik graag meewerken aan het moderniseren van de toekomst. Dingen makkelijker maken maar wel de controle houden. Het ICT-vak is zo groot, je kunt er alle kanten mee op. Ik maak me nog niet druk over wat ik er precies mee ga doen.