Nieuws

Drie doden en vijf gewonden na schietincident, hoofdverdachte gepakt

Foto: Kees Rutten

Bij een schietincident in een tram bij het Utrechtse 24 Oktoberplein zijn drie doden en vijf gewonden gevallen. Drie gewonden zijn er ernstig aan toe. De politie heeft hoofdverdachte Gökmen T. aangehouden in een gebouw aan de Oudenoord. Het OM houdt ‘ernstig rekening met een terroristisch motief’. 

Mensen werden eerder vandaag geadviseerd zoveel mogelijk binnen te blijven en vooral niet naar Kanaleneiland en omgeving te gaan. Na 18 uur werd dat advies opgeheven

https://twitter.com/eviewestland/status/1107641904689283073

Rond 10.45 uur op deze maandagochtend maakte de politie Utrecht melding van het schietincident. Meerdere traumahelikopters landden in de buurt. Treinen kwamen tijdelijk Utrecht Centraal niet meer binnen, meldde de NOS.

De politie kwam in de loop van de middag met een naam en foto van de mogelijke dader en vroeg iedereen om uit te kijken naar de 37-jarige Gökmen T., geboren in Turkije. Volgens RTV Utrecht is hij eerder in aanraking geweest met justitie. ‘Hij stond exact twee weken geleden nog voor de rechter omdat hij iemand zou hebben verkracht.’

https://twitter.com/PolitieUtrecht/status/1107632105780113408

Tot ongeveer 16.30 uur werd iedereen in Utrecht geadviseerd om binnen te blijven. Nieuwe incidenten werden niet uitgesloten. Dat advies werd ingetrokken toen bleek dat zich op één plek een schietincident had voorgedaan, en niet op meerdere plekken, zoals eerder werd gesuggereerd.

Een rode Renault Clio, die na de schietpartij in Utrecht werd gezocht, is teruggevonden aan de Tichelaarslaan, in de Utrechtse wijk Ondiep. De auto was kort ervoor geroofd bij een carjacking aan de Amerikalaan, in de wijk Kanaleneiland.

Afschuwelijk incident

Burgemeester Jan van Zanen spreekt in een schriftelijke reactie van ‘een afschuwelijk en ingrijpend incident waarbij slachtoffers zijn gevallen’. Hij laat verder weten dat de prioriteit nu ligt bij het verzorgen van de mensen die gewond zijn geraakt. ‘Mijn gedachten gaan uit naar hen en hun naasten.’

Het Rode Kruis heeft een website geopend waarop inwoners van Utrecht kunnen aangeven dat ze veilig zijn.

De NCTV  had het dreigingsniveau verhoogd naar niveau 5 voor de provincie Utrecht, eerst ’tot in ieder geval 18:00′ later nog eens tot 22.00 uur. Maar dat is inmiddels verlaagd naar niveau 4.

Calamiteitenhospitaal

Het UMC Utrecht kreeg van veiligheidsregio GHOR het verzoek om het calamiteitenhospitaal open te stellen. Dit hospitaal, met een capaciteit van 200 bedden, is een bijzonder ziekenhuis voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. Binnen een half uur na opening kunnen slachtoffers hier worden opgevangen.

Het ziekenhuis wordt geopend als sprake is van een aanslag of grote ongevallen in Nederland, die de reguliere opvangcapaciteit te boven gaan.