Nieuws

Utrechtse studenten: bijzondere bijstand door gestegen gasprijzen

Studenten, minima en mensen met een middeninkomen in Utrecht krijgen vanaf 1 oktober compensatie voor de stijging van energieprijzen. Studenten krijgen die compensatie alleen als ze zelfstandig wonen en een energiecontract op hun eigen naam hebben.

De compensatie vanuit de gemeente Utrecht blijft in elk geval totdat de kabinetsmaatregelen per 1 januari ingaan. ‘Voor 2023 maken we een nieuwe afweging’, zegt wethouder Linda Voortman tegen RTV Utrecht.

Naar de rechter

Nog geen maand geleden leek het erop dat studenten niet in aanmerking kwamen voor een compensatie. Het geld dat het Rijk geeft aan gemeentes voor de energietoeslag zou onvoldoende zijn om ook alle studenten te compenseren. Minister Schouten adviseerde gemeenten bovendien om studenten uit te sluiten van deze energietoeslag, omdat hun woonsituatie sterk uiteenloopt.

Maar na een rechtszaak van een Nijmeegse student besloten onder andere Zwolle, Delft en Den Bosch dat studenten soms een eenmalige energietoeslag zouden krijgen. Utrecht kiest nu voor de route van ‘bijzondere bijstand’, die studenten zelf moeten aanvragen.   

Studenten zeiden eerder dit jaar al in geldnood te komen door de stijgende energieprijzen. ‘Ik woon in een huis met enkel glas en vrij dunne muren’, zei een student. ‘Mijn gas/water/licht was 65 euro exclusief. Sinds januari betaal ik 156 euro.’

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) liet weten studenten te ondersteunen die vanwege het uitsluiten van energietoeslag naar de rechter wilden stappen. Nu zegt het dat Utrecht een toeslag voor álle studenten zou moeten geven. Studenten met geldzorgen staan er niet alleen voor, stelt wethouder Voortman. ‘Kom je in nood, klop dan bij de gemeente aan. Dan kijken wij hoe we je verder kunnen helpen.’