UU-docent op non-actief na Facebookbericht ‘Volkert, waar ben je?’

De UU spreekt van ‘een verwerpelijke reactie, waarvan de Universiteit Utrecht nadrukkelijk afstand neemt’. De docent kan ‘op zeer korte termijn een uitnodiging verwachten voor een gesprek met het Faculteitsbestuur’.

De Universiteit Utrecht ligt onder vuur nadat een docent na de verkiezingen – waarbij Forum voor Democratie grote verkiezingswinst boekte – in een bericht op Facebook schreef: ‘Volkert, waar ben je?’. De UU spreekt van ‘een verwerpelijke reactie, waarvan de Universiteit Utrecht nadrukkelijk afstand neemt’ en heeft de docent op non-actief gesteld.

‘De universiteit heeft zojuist besloten om de medewerker die “Volkert waar ben je?” onder een FB-artikel over FvD plaatste, op non-actief te stellen’, schrijft de UU op Facebook. ‘Dit vooruitlopend op het gesprek hierover dat op korte termijn plaats zal vinden.’

Eerder vandaag liet de universiteit al weten dat ‘de docent op zeer korte termijn een uitnodiging kan verwachten voor een gesprek met het Faculteitsbestuur’ over de uitlating, een verwijzing naar de moordenaar van Pim Fortuyn.

De UU-medewerker schreef de tekst op zijn persoonlijke Facebookpagina. Later verwijderde hij het bericht en verving hij het voor een excuusbericht. Hij zou ‘in het heetst van de verkiezingsstrijd’ hebben gehandeld. ‘Ik meende niet wat ik zei, en neem er met klem afstand van. Ook bied ik mijn excuses aan aan iedereen die deze opmerking gekwetst heeft.’

Dat bericht kwam voor velen echter te laat. Hij ontving honderden boze reacties, waaronder doodsbedreigingen. Om die reden heeft hij zijn persoonlijke Facebookaccount inmiddels gedeactiveerd, meldt de Universiteit Utrecht.

Verder meldt de universiteit nog: ‘Wij zijn van mening dat docenten een voorbeeldfunctie moeten hebben. De uitlating die de medewerker gedaan heeft, ook al was dat in de vrije tijd, staat hier haaks op. Dat betreuren wij ten zeerste.’ Velen eisen het ontslag van de docent. Het is nog niet duidelijk of dat ook gaat gebeuren.

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...
 

17 reacties

Het is niet meer mogelijk om te reageren

 1. Zo overduidelijk dat linkse mensen voor de moord van bepaalde mensen oproepen & dat het hun helemaal niks doet. Alles in hun belang. Deze meneer vervangt zijn tweet met een leugen, en gelukkig heeft het consequenties. De doodsbedreigingen die je aan je deur krijgt zijn compleet je eigen schuld.

  You reap what you sow…

  1. Zijn dit de mensen die onze kinderen onderwijzen op de universiteit? Wat is jullie selectieprocedure voor het aannemen van deze docenten? Misschien moeten we onze universiteiten eens beter onder de loep nemen.

   1. Precies. Je mag best je eigen mening hebben maar die moet je voor je houden, zeker als je mening is dat een gekozen politicus dood moet.

 2. Ik heb deze heer aangezegd dat hij indien hij niet ontslagen wordt en ook zelf geen ontslag neemt ik hem zal aanklagen waarbij ik de publiciteit niet zal schuwen.
  Als Nederlands staatsburger ben ik partij in een dergelijke zaak daar deze “docent” oproept tot acties die de staatsveiligheid in gevaar brengen.

  1. Precies. Regelmatig hoor je dat docenten hun politieke voorkeur uiten in de klas, en dat zal vast vooral het bashen van centrum/rechts zijn. Dat is totaal ongepast, vooral op de basis-/middelbare school maar ook op de uni. In secundair en tertiair onderwijs, als het vak er om vraagt, kan je best een discussie in de klas faciliteren over politiek maar als docent moet je je eigen mening altijd voor je houden. Er is een machtsverschil en kinderen (vooral in primair en secundair onderwijs) zijn makkelijk te beinvloeden.

   Door als docent je eigen mening te geven spreek je een waardeoordeel uit over visies en partijen/personen en dat is niet gepast.

 3. Als dezelfde leraar gezegd had dat hij achter het gedachtengoed van Pegida staat was hij per direct ontslagen.

 4. Dit is dus waarom men aan een partij ooit de naam Anti Revolutionaire Partij gaf. Toen, maar ook nu, herkent men de altijd aanwezig gebleven radicale en gewelddadige wortel van de linkse partijen. Of het nu om de strijd voor de arbeiders ging, of om de nu geldende strijd voor de vrouw, de homo, de allochtoon, de moslim, de dieren of het klimaat, steeds weer zoekt men confrontatie, omverwerping en vernietiging en steekt de reflex van geweld de kop weer op. Men wil hoe dan ook gelijk krijgen en de schade die men veroorzaakt wordt in eigen kring gebagatelliseerd. Het doel heiligt elk middel. Dit leidt tot woorden en daden die niet alleen andere opvattingen bestrijdt, maar anderen ook vernietigt. Links heeft het geweld nooit definitief afgezworen. We worden er weer aan herinnerd.

 5. We hoeven het allemaal niet eens te zijn met FvD of de PVV of welke andere partij dan ook. Je mag dus je mening delen als je het niet eens bent met hun standpunten, meningen, uitlatingen, of beleid. Waar jouw vrijheid van meningsuiting ophoudt is wanneer je aanzet tot geweld. Vragen waar de moordenaar van Pim is wanneer de FvD het goed heeft gedaan in de verkiezingen zou ik daar onder scharen. Hopelijk wordt deze persoon vervolgt.

  Je mag zoiets best denken of tegen je vrienden zeggen maar als je dit in het openbaar verkondigd, zeker in een positie als deze meneer, zit je gewoon fout. Ik verwacht dus ook een ontslag.