Nieuws

UU-docent op non-actief na Facebookbericht ‘Volkert, waar ben je?’

De Universiteit Utrecht ligt onder vuur nadat een docent na de verkiezingen – waarbij Forum voor Democratie grote verkiezingswinst boekte – in een bericht op Facebook schreef: ‘Volkert, waar ben je?’. De UU spreekt van ‘een verwerpelijke reactie, waarvan de Universiteit Utrecht nadrukkelijk afstand neemt’ en heeft de docent op non-actief gesteld.

‘De universiteit heeft zojuist besloten om de medewerker die “Volkert waar ben je?” onder een FB-artikel over FvD plaatste, op non-actief te stellen’, schrijft de UU op Facebook. ‘Dit vooruitlopend op het gesprek hierover dat op korte termijn plaats zal vinden.’

Eerder vandaag liet de universiteit al weten dat ‘de docent op zeer korte termijn een uitnodiging kan verwachten voor een gesprek met het Faculteitsbestuur’ over de uitlating, een verwijzing naar de moordenaar van Pim Fortuyn.

De UU-medewerker schreef de tekst op zijn persoonlijke Facebookpagina. Later verwijderde hij het bericht en verving hij het voor een excuusbericht. Hij zou ‘in het heetst van de verkiezingsstrijd’ hebben gehandeld. ‘Ik meende niet wat ik zei, en neem er met klem afstand van. Ook bied ik mijn excuses aan aan iedereen die deze opmerking gekwetst heeft.’

Dat bericht kwam voor velen echter te laat. Hij ontving honderden boze reacties, waaronder doodsbedreigingen. Om die reden heeft hij zijn persoonlijke Facebookaccount inmiddels gedeactiveerd, meldt de Universiteit Utrecht.

Verder meldt de universiteit nog: ‘Wij zijn van mening dat docenten een voorbeeldfunctie moeten hebben. De uitlating die de medewerker gedaan heeft, ook al was dat in de vrije tijd, staat hier haaks op. Dat betreuren wij ten zeerste.’ Velen eisen het ontslag van de docent. Het is nog niet duidelijk of dat ook gaat gebeuren.