UU-docent op non-actief na Facebookbericht ‘Volkert, waar ben je?’

De UU spreekt van ‘een verwerpelijke reactie, waarvan de Universiteit Utrecht nadrukkelijk afstand neemt’. De docent kan ‘op zeer korte termijn een uitnodiging verwachten voor een gesprek met het Faculteitsbestuur’.

De Universiteit Utrecht ligt onder vuur nadat een docent na de verkiezingen – waarbij Forum voor Democratie grote verkiezingswinst boekte – in een bericht op Facebook schreef: ‘Volkert, waar ben je?’. De UU spreekt van ‘een verwerpelijke reactie, waarvan de Universiteit Utrecht nadrukkelijk afstand neemt’ en heeft de docent op non-actief gesteld.

‘De universiteit heeft zojuist besloten om de medewerker die “Volkert waar ben je?” onder een FB-artikel over FvD plaatste, op non-actief te stellen’, schrijft de UU op Facebook. ‘Dit vooruitlopend op het gesprek hierover dat op korte termijn plaats zal vinden.’

Eerder vandaag liet de universiteit al weten dat ‘de docent op zeer korte termijn een uitnodiging kan verwachten voor een gesprek met het Faculteitsbestuur’ over de uitlating, een verwijzing naar de moordenaar van Pim Fortuyn.

De UU-medewerker schreef de tekst op zijn persoonlijke Facebookpagina. Later verwijderde hij het bericht en verving hij het voor een excuusbericht. Hij zou ‘in het heetst van de verkiezingsstrijd’ hebben gehandeld. ‘Ik meende niet wat ik zei, en neem er met klem afstand van. Ook bied ik mijn excuses aan aan iedereen die deze opmerking gekwetst heeft.’

Dat bericht kwam voor velen echter te laat. Hij ontving honderden boze reacties, waaronder doodsbedreigingen. Om die reden heeft hij zijn persoonlijke Facebookaccount inmiddels gedeactiveerd, meldt de Universiteit Utrecht.

Verder meldt de universiteit nog: ‘Wij zijn van mening dat docenten een voorbeeldfunctie moeten hebben. De uitlating die de medewerker gedaan heeft, ook al was dat in de vrije tijd, staat hier haaks op. Dat betreuren wij ten zeerste.’ Velen eisen het ontslag van de docent. Het is nog niet duidelijk of dat ook gaat gebeuren.

Het is niet meer mogelijk om te reageren

1. Bizar dat mijn opmerkingen (trouwens nette opmerkingen hoor, want ik roep niet op om iemand dood te maken!) niet door de moderator van de UU geplaatst worden.
    Maar de waarheid komt soms har aan!

1. Hallo M. Boret,
      De reden dat de reacties niet doorkomen, is omdat de naam van de betreffende docent daarin wordt genoemd. Wij hebben ervoor gekozen deze naam niet te noemen. Overigens hebben wij zelf niets met de Universiteit Utrecht te maken.
      Hartelijke groet,
      Evie Westland
      Redactie Trajectum

2. Ik ben een student in Utrecht. Ik voel mij niet meer veilig om tegengas te geven aan het linkse geluid binnen deze instantie. Ik zou mij veiliger voelen als deze docent buiten functie wordt gezet.

3. @Redactie Trajectum: Weten jullie waar we een klacht kunnen indienen bij de UU? Hebben jullie een email adres oid?

4. De betreffende docent heeft inmiddels zijn excuses aangeboden op facebook, wat wel wat al te makkelijk lijkt voor een oproep tot moord op een politiek persoon en pas een etmaal nadat veel mensen terecht aan de bel trokken. Het lijken daarom krokodillentranen te zijn van deze docent. Onoprechte excuses omdat hij vreest voor vervelende (finale) sancties van het College van Bestuur en niet zo zeer vanwege van zijn verwerpelijke bericht. Het is afwachten wat het Universiteitsbestuur nu gaat doen. Als ze hem er met slechts een waarschuwing o.i.d. vanaf laten komen laden ze de verdenking op zich dat de linkse academische kliek elkaar de hand boven het hoofd houdt en bevestigen ze de vooroordelen van Baudet. (Voorwaardelijk) ontslag lijkt mij daarom een betere route, vanwege een afschrikwekkend voorbeeld naar andere UU docenten cq medewerkers die toch een bepaalde voorbeeldfunctie hebben.