Columns

Van de redactie: verkiezingen en verkiezingen

Foto: Tijmen Stam

In de rubriek Van de redactie geven redacteuren wekelijks commentaar op een actuele gebeurtenis. Deze week: de verkiezingen komen eraan. 

Er kan binnenkort weer gestemd worden bij de HU. In juni vinden de zogenaamde tussentijdse verkiezingen plaats. De opengevallen plekken binnen de instituutsraden en Hogeschoolraad moeten opgevuld worden.

Het gaat slechts om een beperkt aantal zetels, dus er zal niet een heel verkiezingscircus losbarsten. De reuring bij de reguliere verkiezingen is sowieso beperkt. Bij een deel van de medezeggenschapsraden is er doorgaan minder belangstelling dan er zetels zijn, waardoor de kandidaten automatisch op het pluche belanden. En daar waar wel gestemd wordt, is de gang naar de virtuele stembus vooral bij studenten laag.

Toch houdt de medezeggenschap de gemoederen flink bezig, vooral achter de schermen en in vergaderzalen. Want begin volgend studiejaar zijn er opnieuw verkiezingen. Ditmaal voor de nieuw op te richten raden voor de kenniscentra en de Bestuursdienst. Met het opheffen van de faculteiten zijn de kenniscentra zelfstandige eenheden geworden en dienen over een medezeggenschapsraad te beschikken. En ook de Bestuursdienst moet een eigen raad krijgen, zo is afgesproken.

En last but not least is de gang naar de virtuele stembus nodig voor de opleidingscommissies (OC’s). De HU heeft enkele jaren geleden besloten om vanwege de rompslomp de verkiezingen hiervoor af te schaffen en de leden te benoemen. Maar de politiek heeft de HU links ingehaald: vanaf september 2017 moeten de leden van de OC’s gekozen zijn. En bovendien dienen zij niet alleen uit studenten te bestaan, zoals bij de HU doorgaans het geval is, maar uit studenten én docenten.

Als klap op de vuurpijl wordt er in bestuurlijke kringen hard gewerkt aan een nieuw medezeggenschapsreglement dat bovenstaande en andere zaken formeel vastlegt. De vraag is of het college van bestuur de raden hun huidige royale bevoegdheden laat behouden. Daarnaast wordt er flink op gehamerd dat de financiële vergoeding voor raadswerk voor studenten verbetert.

Als deze twee zaken niet goed worden geregeld dan zal het nieuw reglement niet worden goedgekeurd, zo valt te beluisteren binnen Hogeschoolraad (HSR). De gevolgen daarvan zijn vooralsnog niet te overzien. Moet er teruggegrepen worden op oude reglementen? Is dit de opmaat tot een nieuw conflict tussen college en HSR? Er staat de komende periode dus veel op het spel.