Nieuws

Vandalisme op Bolognalaan 101

Aan de HU-locatie Bolognalaan 101 zijn afgelopen zaterdag 9 september enkele vernielingen gepleegd. De maandag erna werd een whiteboard gevonden met onder meer een hakenkruis en teksten over het nazi-regime.

In de loop van zaterdagmiddag troffen securitymedewerkers een kapotte wc-rolhouder aan op een toilet van de HU-klinieken in het pand. De voorkant ervan was losgerukt of –geschopt. Ook zagen ze dat een handdoekenrol in een gang op de begane grond was opgehangen. Het textiel hing onder meer aan een fotogalerij met studenten.

In een lokaal op de derde verdieping werd de maandag erna door anderen een whiteboard aangetroffen met een hakenkruis en opschriften als ‘NAZIonale tandarz’ en ‘Tandarztprakzeig Jozeph Mengele’. Dat laatste verwijst naar nazi-arts Josef Mengele, die tijdens de Tweede Wereldoorlog experimenteerde met gevangenen in Auschwitz.

De opleiding Tandprothetiek is de enige die op zaterdag 9 september voor onderwijs stond ingeroosterd op de Bolognalaan 101. Dit is een vierjarige deeltijdopleiding op basis van contractonderwijs; een studie waar deelnemers 4750 euro voor betalen. Die wordt verzorgd door het Instituut van Paramedische Studies de HU.

Onterecht
Annette Schenk, opleidingsmanager Tandprothetiek, vindt het onterecht dat er met de beschuldigende vinger naar studenten van haar opleiding wordt gewezen. ‘Het is simpelweg niet duidelijk wie de vandalen zijn. Zaterdag is het gebouw toegankelijk voor alle studenten’, meldt zij. Het whiteboard met de grollen over het nazi-regime is haar onbekend.

Over het vandalisme met de handdoeken en wc-bril heeft zij navraag gedaan bij de docenten. ‘Zij hebben niets gezien’, vertelt Schenk. Ze gaat ook nog aan studenten vragen of ze iets hebben opgevangen. ‘De incidenten zijn pas na de laatste lessen door security bij mij gemeld. Er waren toen geen studenten meer aanwezig.’

Schenk hoopt dat duidelijk wordt wie hiervoor verantwoordelijk zijn. ‘Als het studenten van mijn opleiding zijn, dan zal ik in overleg met de instituutsdirecteur passende maatregelen nemen’, zegt zij.