Nieuws

Verbazing over studentenstop techniekopleidingen

Zes hogescholen gaan de instroom beperken van de opleidingen chemie en biologie & medisch laboratoriumonderzoek. Maar de Vereniging Hogescholen verzekert dat er nog steeds een grote behoefte is aan nieuwe techniekstudenten
 
De zes hogescholen zagen de toestroom bij deze opleidingen in enkele jaren verdubbelen, meldde het Financieele Dagblad maandag. De ‘tsunami van nieuwe studenten’ levert onoverkomelijke capaciteitsproblemen op, zegt techniekdirecteur Van der Willik van de Hogeschool Leiden tegen de krant. Ook de arbeidsmarkt zou overvoerd dreigen te raken.
 
Het Platform Bèta Techniek vindt het 'opvallend', omdat er nog altijd een tekort zou zijn aan goed opgeleide technici. Het rekent erop dat de fixus een tijdelijke maatregel is en dat de hogescholen weer snel voor voldoende capaciteit zorgen.
Utrecht
De Vereniging van Hogescholen laat weten dat er in overleg met de brancheorganisaties wordt bekeken hoe het capaciteitsprobleem van beide opleidingen kan worden opgelost.
 
Behalve Leiden kondigen ook de Hogeschool Utrecht, de Hogeschool Rotterdam, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Avans Hogeschool en Inholland (Amsterdam) in 2015 een numerus fixus aan voor beide studies.
Fixus
Vorig jaar telde het hbo al vier technische opleidingen met een fixus: drie opleidingen comunication & multimedia design en de Bredase opleiding game architecture & design. Voor het nieuwe studiejaar 2015 gaat de Hogeschool Rotterdam ook de instroom van de opleiding industrieel product ontwerpen beperken.