Nieuws

Verkiezingen: 4993 stemmen voor Student & Starter

Lijsttrekker Steven Menke is met 2262 stemmen de grootste stemmentrekker van de partij Student & Starter. Karin Broeksma, nummer 3 op de lijst, wist met meer dan 1064 ook opvallend veel kiezers aan zich te binden. Dat blijkt uit de officiële verkiezingsuitslag die de gemeente Utrecht vrijdag heeft gepubliceerd.

De nieuwe partij Student & Starter wist één zetel in de gemeenteraad te bemachtigen. Die wordt straks bezet door Menke, student aan de Universiteit voor Humanistiek en Universiteit Utrecht.

In totaal kreeg de partij 4993 stemmen, dat is 3,6 procent van het totaal. De hoogste HU-student op de lijst, Jeroen van Zanten (journalistiek, #7) vergaarde 154 stemmen. Vera Korkers (maatschappelijk werk en dienstverlening, #11) kreeg er 43 en Marleen Stoker (journalistiek, #12) 64. De Uithof
In de Utrechtse wijk Oost stemden de meeste mensen op Student & Starter: 6,5 procent. Dat komt vooral omdat De Uithof hieronder valt. De stembus op de Padualaan 99 (Hogeschool Utrecht) trok 15,9 procent van de stemmen op Student & Starter, terwijl die op de Heidelberglaan 2 (Universiteit Utrecht) 17,8 procent voor de nieuwe partij bevatte. Alleen D66 (32 procent) en GroenLinks (22 procent) deden het beter op deze twee stembureaus in De Uithof.
Het minst kozen de burgers in de buitenwijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern voor Student & Starter: respectievelijk 1,1 en 1.0 procent.  

De opkomst bij de verkiezingen op woensdag 19 maart was 54,2 procent, iets meer dan de 52,5 procent in 2010. D66 is de winnaar en gaat van 9 naar 13 zetels. Het grootste verlies valt te noteren bij de PvdA: van 9 naar vijf zetels. Marleen Haage, docent bij integrale veiligheidskunde, behoudt als vierde bij de PvdA haar zetel in de gemeenteraad.

Zie ook interview met lijsttrekker Steven Menke: 'Heel blij met deze ene zetel'