Verkiezingsstrijd (3): Must moet stemmen inleveren

De centrale kiescommissie van de HU heeft besloten dat alle stemmen die op Must zijn uitgebracht voor maandag 13.30 uur ongeldig worden verklaard.

De centrale kiescommissie van de HU heeft besloten dat alle stemmen die op Must zijn uitgebracht voor maandag 13.30 uur ongeldig worden verklaard. 

Aanleiding is de actie van Must waarbij twee koffie-apparaten werden beloofd aan studenten die op Must stemden. De actie stond tot maandag 13.30 uur op Facebook. Toen beëindigde Must de verloting nadat de kiescommissie hierover vragen had gesteld. Het was de eerste dag waarop gestemd mocht worden voor diverse raden binnen de HU. De verkiezingen lopen nog t/m zondag 2 december.

De kiescommissie oordeelde woensdag al tamelijk hard over de actie: 'Gezien de schijn van omkoping' werd Must verplicht om excuses aan te bieden op Facebook, Twitter, de eigen website en via een ingezonden brief in Trajectum. Die excuses kwamen er niet. Wel zette Must de verlotingsactie om in een algemene actie: elke student die stemde, kon het koffie-apparaat alsnog winnen. Ongeacht op welke kandidaat er werd gestemd.

Nu neemt de kiescommissie dus nog hardere maatregelen door een deel van de stemmen op Must ongeldig te verklaren. De gewijzigde actie wil ze niet verbieden, omdat er geen formele gronden voor zijn. Wel noemt de commissie de gewijzigde actie 'zeer ongewenst gezien de nauwe samenhang met voorgaande actie.' Daaraan wordt toegevoegd: 'Voorts vindt de commissie dat de actie getuigt van weinig professionaliteit.' 

Must beraadt zich nog op een reactie. Ondertussen roept de tegenhanger van Must, lijst Beter Onderwijs, in een persbericht op om 'terug te schakelen naar de inhoud en roepen MUST op om dit ook te doen.'

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...
 

3 reacties

Het is niet meer mogelijk om te reageren

  1. Onbegrijpelijk hoe er op stemmen gekort kan worden! De kiescommissie kan met geen enkele mogelijkheid aantonen dat alle stemmen op MUST voor maandag 13:30u voor MUST zijn geweest omdat er een koffiezetapparaat werd verloot. Op veel faculteiten is deze actie maandag niet eens ter sprake geweest. Om al die stemmen ongeldig te verklaren, en vervolgens de stemmers niet te informeren hierover, is volstrekt buitenproportioneel. Maandag is historisch gezien juist een van de beste dagen qua stemmen. Op deze manier kan Beter Onderwijs best een of twee zetels winnen…

  2. Beter Onderwijs en MUST worden in de berichtgeving van Trajectum vaak genoemd. Toch heb ik op mijn faculteit ook posters van lijst Evolution gezien. Waarom hoor ik hier niets over? Die Gijsbert wil gratis OV. Hoe denkt hij dit te bewerkstelligen?

    Ben het overigens wel eens met de kiescommissie. Daarnaast zie ik niet zo goed waarom een of twee zetels winst voor Beter Onderwijs een slecht teken is. Concurrentie is toch alleen maar goed?

  3. Er wordt in deel 2 van de verkiezingsstrijd naar een besluit verwezen dat genomen werd in 2009, omdat zij toen de actie van stemmenkopen goedkeurden. Maar ik zou als Must zijnde niet te veel waarde aan de uitspraak hechten wat er in het verleden genomen werd, gezien het volgende bericht dat de CMR toen uitbracht over hoe zij functioneerden. De kiescommissie werd toen ontslagen en de reden voor dat besluit lag in dat er alleen een paar mensen voor het zeggen hadden in de commissie, waardoor de commissie niet kon functioneren en de werksfeer verziekt werd: “De CMR heeft de leden van de kiescommissie gevraagd zich terug te trekken uit de kiescommissie. De CMR heeft waardering voor het werk dat ze verzet hebben en voor het bereiken van een opkomst die dit jaar hoger was dan ooit. Er zijn echter zo veel zaken fout gegaan, dat de CMR er onvoldoende vertrouwen in heeft dat de kiescommissie de volgende verkiezingen op een professionele manier kan organiseren.” (Bron: https://onderwijsteams.sharepoint.hu.nl/hubreed/CMR/Lists/Nieuws/DispForm.aspx?ID=224)