Interview

Vidius-voorzitter Falco werkt nu als schoonmaker op de corona-afdeling

Volledig ingepakt, met handschoenen, een beschermend pak, masker, bril en haarnetje, maakt student en Vidius-voorzitter Falco van Netten kamers en bedden van coronapatiënten schoon op de corona-afdeling van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. ‘Ik heb me nog nooit zo voldaan gevoeld na een werkdag.’

Wat doe je als je vanwege de coronacrisis nauwelijks nog werk hebt? Dan zoek je naar een manier om je handen uit de mouwen te steken, dacht Falco van Netten (23). Deze derdejaarsstudent Bedrijfskunde aan de HU en dit jaar fulltime voorzitter bij VIDIUS Studentenunie wilde iets voor de maatschappij doen. ‘Voor het bestuur liggen nagenoeg alle activiteiten nu stil. Daarom zocht ik in de omgeving van Utrecht iets om nu te kunnen doen.’

Via een oproep op WhatsApp kwam Falco vervolgens terecht in het ziekenhuis. ‘Van een vriendin hoorde ik dat ze in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein nog mensen zochten voor de schoonmaakploeg. Daar ben ik eind maart begonnen en werk ik nu maximaal vijf diensten per week,’ vertelt Falco telefonisch als zijn dienst er net op zit. ‘In de schoonmaakploeg kun je op twee afdelingen ingezet worden: op een verpleegafdeling met patiënten die een verdenking hebben op corona of op een verpleegafdeling met patiënten die het coronavirus daadwerkelijk hebben. Op de intensive care wordt uiteraard ook schoongemaakt, maar om daar te werken moet je al langer bij de schoonmaakploeg zitten.’

De laatste seconden

Omdat Falco soms bij (verdachte) coronapatiënten op de kamer werkt, moet hij volledig ingepakt zijn. ‘Ja, dan gaat het inderdaad om een beschermend pak, handschoenen, masker, bril en haarnetje.’ Vooral het masker maakt het moeilijk om met patiënten een praatje te houden. ‘Tijdens de ochtenddienst maak je de kamers van coronapatiënten schoon. Soms slapen ze nog, maar soms zijn ze ook wakker. Praten gaat lastig vanwege dat masker.’

Dit werk kan best heftig zijn, vertelt Falco. ‘Ik heb bij een patiënt schoongemaakt waarbij ik vrij zeker was dat ik bij de laatste seconden van zijn leven was. Dat is intens, maar ik kan er tegen.’ Op de vraag of dit werk zijn kijk op de coronacrisis veranderd heeft, antwoord Falco ontkennend: ‘Ik ben nuchter gebleven. Wat ook helpt: de heftige beelden die je op tv ziet, zijn opgenomen op de IC’s. Daar werk ik niet, dus zulke situaties krijg ik niet mee.’

Falco bij de beddencentrale, met masker tegen chloor

Blijven doen

Na de schoonmaakdiensten heeft de derdejaarsstudent zich nu aangemeld voor de beddencentrale, waar hij de bedden van patiënten met chloor schoonmaakt. Falco: ‘Daar staat de radio aan, dus dat is wel leuk.’ Bij deze klus draagt hij een ander masker dan als je contact hebt met patiënten.

Zolang het nodig is en het ook kan met zijn bestuurswerkzaamheden, is Falco van plan dit werk te blijven doen. ‘Ik kan me voorstellen dat deze crisis nog even duurt en ik wil dit graag blijven doen.’ Want het is naar omstandigheden best leuk: ‘Ik leer ontzettend veel over het ziekenhuis en kan op deze manier mijn steentje bijdragen. Bovendien heb ik me nog nooit zo voldaan gevoeld aan het einde van een werkdag.’