Nieuws

Vier jaar geëist tegen Utrechtse student wegens verkrachtingen

Maandag 26 februari werd tegen de 24-jarige student, voormalig lid van het Utrechts studentencorps, vier jaar cel geëist voor het verkrachten van twee vrouwen. Ook moet hij de slachtoffers meer dan 30.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

Het nieuws van zijn aanhouding ging als een lopend vuurtje door de Utrechtse studentenwereld en leidde tot nog twee aangiftes. Volgens een Utrechtse studente hadden ze al vaker met wederzijdse instemming seks gehad, maar wilde de man na een nachtelijke logeerpartij in januari 2022 van geen nee weten. Na de woorden ‘You owe me, I need to come’ zou hij haar die ochtend tot een vluggertje hebben gedwongen. Ze had hem nadien gewaarschuwd dat ze alsnog naar de politie zou stappen als hij iets dergelijks weer bij iemand anders zou flikken. En ze hield woord.

Daarnaast deed ook een studente uit Amsterdam aangifte van verkrachting. Na een avond stappen in discotheek Woolloomooloo was ze verward, naakt en zonder herinnering naast de verdachte in bed wakker geworden. Ze zouden toen seks hebben gehad, hoewel de vrouw dat niet wilde. ‘Ik lag er plat bij, halfgaar, als een zeester. Ik liet het maar over me heen komen’, aldus de studente in haar aangifte.

Het corporale verenigingsleven

De Hilversummer erkende dat hij gemeenschap had gehad met de twee Utrechtse studentes, maar van dwang zou nooit sprake zijn geweest. Ook zou hij niet hebben gemerkt dat zij het niet wilden. Zulke signalen zou hij niet hebben gezien of opgemerkt. ‘En dat vind ik echt verschrikkelijk’, benadrukte hij. Hij zou nooit kwade intenties hebben gehad. ‘Ik vind het verschrikkelijk dat ze het zo ervaren hebben. Dat was nooit mijn bedoeling.’

‘Ik zat destijds in een wereldje waar het heel normaal was om veel seksuele contacten te hebben, voor jongens en meiden.’ Volgens de student was het binnen het corporale verenigingsleven normaal bij elkaar te slapen en dan ook seks met elkaar te hebben. Dat gebeurde vaak ook onbeschermd. Volgens de man was het ook ‘bijna dagelijkse routine’ dat bedpartners elkaar belden om te waarschuwen voor een geconstateerde besmetting met een soa.

Vijf andere meldingen

Ondanks haar betrouwbare verklaring vroeg de officier van justitie wegens gebrek aan steunbewijs vrijspraak voor de onvrijwillige seks met de Amsterdamse studente. Hij achtte het wel bewezen dat de man zich met dwang aan de twee andere vrouwen had vergrepen. Volgens de aanklager dacht de verdachte alleen aan zijn eigen seksuele gerief, zonder de grenzen van vrouwen in acht te nemen. ‘Niet alles is geoorloofd’, benadrukte de officier van justitie dat de man geen carte blanche had als studentes met hem mee gingen.

Naast de drie vrouwen die aangifte hadden gedaan, hebben nog vijf andere studentes melding gedaan van seksueel overschrijdend gedrag. Zij wilden echter geen aangifte doen. Volgens een van hen is het in de corporale studentenwereld ‘not done’ om zonder seks weer weg te gaan als je met iemand mee naar huis gaat. ‘Dit soort gedrag is eigenlijk genormaliseerd binnen het corps’, aldus de studente.

Verplicht in behandeling

Als bijzondere voorwaarde eiste de aanklager dat de hij onder meer in behandeling gaat en meewerkt aan controles op drank en drugsgebruik. Volgens een psycholoog vertoont de man ‘enige narcistische trekken’, maar moet hij wel volledig toerekeningsvatbaar worden geacht. Zolang hij zich niet meer in het losbandige en alcohol doordrenkte studentenleven stort, zal de kans op recidive laag zijn, aldus de gedragsdekundige.

Daarnaast zou de man ruim dertigduizend euro aan schadevergoedingen moeten betalen aan de twee Utrechtse studenten. Zij kampen onder meer met posttraumatische stressstoornissen en hebben studievertraging opgelopen. De vrouwen verkeerden destijds ook wekenlang in knagende onzekerheid omdat in het studentenwereldje de roddel rondging dat hij hiv-besmet zou zijn, wat niet zo was.

Als aparte strafmaatregel eiste de officier van justitie bovendien een contactverbod met de drie aangeefsters en de andere melders van grensoverschrijdend gedrag. Als hij zich daar niet aan houdt, zou de Hilversummer per overtreding een maand de cel in moeten.

‘Geen sprake van dwang’

De advocaat van de verdachte vroeg om vrijspraak omdat van dwang geen sprake was geweest en de seks met wederzijdse instemming was geweest. De studentes zouden nooit hebben laten merken dat ze geen seks wilden of er niet mee door wilden gaan.

‘Ik zie nu in dat ik een te gemakkelijke kijk op seks had.’ Hij vertelde na zeven maanden voorarrest tot nieuwe inzichten te zijn gekomen en had hij zijn leven 180 graden gedraaid. Hij heeft het Utrechtse studentenleven vaarwel gezegd en woont weer bij zijn ouders in Hilversum. Ook heeft hij inmiddels een vaste vriendin en combineert hij een deeltijdstudie met een vaste baan.

De rechtbank doet op 11 maart uitspraak.