Nieuws

‘Vierduizend docenten erbij in hoger onderwijs’

Er komen vierduizend docenten bij aan hogescholen en universiteiten. Ook moet er meer aandacht komen voor nieuwe vormen van onderwijs. Dat zou in plannen staan die minister Bussemaker binnenkort presenteert.

Het nieuws is uitgelekt via de website ScienceGuide. De plannen zijn onderdeel van de strategische agenda die Minister Bussemaker begin juli naar de Tweede Kamer stuurt. Volgens haar woordvoerder is het artikel gebaseerd op een oude, niet definitieve versie van de agenda.

Vorige maand zei Bussemaker al in tv-programma Buitenhof dat er ‘echt veel meer docenten’ in het hoger onderwijs zouden komen. ‘Dan heb ik het niet over tientallen of honderdtallen, dan heb ik het echt over fundamentele aantallen.’

Ook de overige plannen liggen in de lijn der verwachting. Zo komt er een experiment met ‘flexstuderen’, waarbij studenten meer invloed krijgen op hun rooster en studieprogramma en ook meer afstandonderwijs kunnen volgen.

Volgens ScienceGuide komen er aan de universiteiten speciale ‘tenure tracks of teaching’, zodat een hoogleraar zich kan specialiseren in onderwijs in plaats van onderzoek. Ook stelt Bussemaker beurzen ter beschikking voor onderwijsvernieuwing.