Columns

Vlam in de pan

Op veel hogescholen wordt het vak culturele waarden onderwezen. Het gaat dan steeds over culturen en verschillen in normen en waarden, die zich met name uiten in de communicatie. Baanbrekend zijn de studies van de Nederlanders Geert Hofstede en Fons Trompenaars, die ons de verschillen uitleggen tussen collectivisme tegenover individualisme, feminiteit tegenover masculiniteit en neutraal tegenover emotioneel.

Heel duidelijk is dat in sommige culturen het verstand de emoties niet in bedwang kan houden. Ik verbaas me erover dat als één persoon in Amerika een boek verbrandt, hoe belangrijk dat boek ook is, dit – in een land aan de andere kant van de aardkloot – leidt tot grootse demonstraties met zelfs zeven doden, van wie twee onthoofdingen.

Ik ben niet gelovig opgevoed. Maar mij is wel bijgebracht dat je voor anders-denkenden respect moet hebben. Opmerkelijk als ouders hun kind verliezen en daar makkelijk overheen komen, omdat het kind in handen van god is gekomen. Het zij zo.
Wederzijds tolereren van protestanten en katholieken zien we in ons land pas na WO II bij de vorming van het CDA. Maar ergens in de wereld kan één gek een brandje aansteken, waardoor elders in de wereld, door de nieuwe communicatiemiddelen, de vlam in de pan slaat.