Student & Geld

‘Zoeken naar frutseldingen voor zo min mogelijk, daar hou ik van’

Nora over geld, foto: Kees Rutten

In deze rubriek vragen we HU-studenten hoe zij rondkomen. Nora (22) is vijfdejaars Vaktherapie. Waar zou zij weleens wat minder aan willen uitgeven?

Hoeveel leen je voor je studie?
‘In de eerste jaren van mijn studie leende ik alleen het collegegeldkrediet, maar momenteel leen ik niets meer. Ik heb het voordeel dat mijn ouders de kosten voor mijn studie als voorschot hebben betaald, waardoor ik het geld zonder rente aan hen terugbetaal.’

Heb je een bijbaan?
‘Ja. Vorig jaar heb ik veel medezeggenschapswerk gedaan aan de HU. Ik had uiteindelijk wel zes functies, dan verdien je ook wel lekker. Daarnaast werk ik al zes jaar op zaterdag op de markt en als invalkracht bij mijn oude stageplek Abrona.’

Hoeveel levert dat op?
‘Ik ben nu grotendeels gestopt met medezeggenschapswerk, maar dat was 400 euro per maand. Met mijn bijbaan op de markt verdien ik ook 400 euro. Bij Abrona ligt het eraan hoe vaak er een invaller nodig is. De ene maand werk ik vier keer, de andere maand vijf dagen per week. Gemiddeld verdien ik bij Abrona zo’n 500 euro.’

Hoeveel spaar je?
‘Als mijn salaris binnen is, probeer ik 400 euro apart te zetten. Dat doe ik eens per maand of een keer in de twee maanden.’

Waar bestaan je maandelijkse vaste lasten uit?
‘Ik woon nog bij mijn ouders, maar daar betaal ik 250 euro kostgeld. Daarnaast heb ik een auto, waar ik nog geen 100 euro voor betaal. Mijn telefoon heb ik geregeld met mijn ouders waarmee ik in zo’n familiepakket zit, de 15 euro daarvan is al verrekend met mijn kostgeld. Mijn zorgverzekering kost 85 euro en voor de sportschool betaal ik 20 euro per maand.’

Wat was je laatste grote uitgave?
‘Een driedaagse vakantie van 120 euro waarbij de bestemming een verrassing was. En mijn auto moest gerepareerd worden voor 350 euro.’

Wat geef je uit aan uitgaan?
‘Tegenwoordig een stuk minder, omdat ik productief wil zijn overdag. Ik ga niet meer standaard iedere zaterdag uit, maar eens in de zoveel tijd. Als ik dan uitga ben ik ongeveer 30 euro kwijt.’

Waar geef je graag geld aan uit?
‘Ik hou ervan om voor zo min mogelijk geld te zoeken naar frutseldingen voor in huis, zoals een vaasje of een lampje. Ik struin graag rommelmarkten of rommelwinkels af, daar geef ik uiteindelijk het meeste geld aan uit. En knutselspullen, speciaal papier en nieuwe pennen vind ik ook heel tof.’

Ben je tevreden over je uitgaven- en inkomstenpatroon?
‘Ja, op zich wel. Ik denk dat ik soms wat meer risico mag nemen, zeker als je het hebt over grote uitgaven als een laptop. Daar kan ik vaak heel lang over twijfelen, dat ik denk: heb ik het echt nodig? Dan koop ik vervolgens vaak de goedkopere versie die binnen twee maanden kapot is. Verder geef ik niet veel uit aan onnodige dingen.’

Waar zou je weleens wat minder willen uitgeven?
‘Aan eten. Het is toch wel makkelijk om even een broodje te halen, in plaats van boterhammen te maken die je thuis hebt liggen.’

Bij wie klop je aan als je te weinig geld hebt?
‘Meestal bij mijn ouders, maar dat komt niet vaak voor omdat ik best goed spaar. Maar als het dan even anders loopt, vraag ik of zij kunnen bijspringen. Zoiets regel ik dan toch liever via familie, ik ga niet extra lenen.’