Nieuws

Vrijheidscollege met Ad van Liempt

Ad van Liempt is een van de sprekers op de Vrijheidscolleges, de jaarlijkse serie lezingen in aanloop naar 5 mei. Hij zal het hebben over de vrijheid van meningsuiting.  

‘Ik voel me vereerd dat ik ben uitgenodigd’, vertelt Van Liempt. ‘Het is een interessant onderwerp. Er is altijd al spanning geweest tussen het belang van vrijheid van meningsuiting en de overheid.’ 

Van Liempt geeft op 3 mei een lezing in de Winkel van Sinkel tijdens de Culturele Zondag. Andere sprekers bij de Vrijheidscolleges zijn oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, journalist Sheila Sitalsing en historicus Maarten van Rossum.

De vrijheidscolleges bestaan in Nederland sinds 2013. Ze worden georganiseerd in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals in zeven provincies, waaronder Utrecht.

Four Freedoms
De lezingen zijn gebaseerd op de Four Freedoms van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. De Vier Vrijheden die Roosevelt formuleerde in 1941 zijn nog steeds actueel: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van angst en vrijwaring van gebrek.

Dit jaar vinden de lezingen plaats tussen 23 maart en 5 mei op verschillende locaties in Nederland. De lezingen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Kaarten moeten wel gereserveerd worden. De laatste lezingen vinden plaats tijdens de Bevrijdingsfestivals waar reservering niet nodig is. Kijk voor het hele programma op de website.