Nieuws

VU: ‘Smombies’ tegen smartphone-ongelukken

Foto: Twitter @HansMoison

De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft gevarendriehoeken laten schilderen op de stoepen rond een gevaarlijke kruising naast de campus. Dat moet studenten attent maken op de gevaren van oversteken met de smartphone in de hand.

Op het kruispunt van De Boelelaan en de Buitenveldertselaan, waar het een wirwar van auto’s, voetgangers, fietsers en trams is, gebeurden de afgelopen jaren meerdere ernstige ongelukken. Het gebruik van een smartphone is er extra gevaarlijk, en dus heeft de VU er ‘smombie’-driehoeken – een samentrekking van ‘zombie’ en ‘smartphone’ – laten schilderen, meldt Het Parool.

Nieuwe studenten
De rood-gele driehoeken, waarop twee op hun smartphone gefixeerde voetgangers zijn afgebeeld, moeten studenten en andere weggebruikers de komende maand alerter maken. ‘Deze week verwelkomen we weer een hoop nieuwe studenten en die willen we allemaal attenderen op de risico’s’, zegt VU-woordvoerder Wessel Agterhof.

In juni voerde een groep studenten actie voor een veiliger kruispunt. De aanleiding was een ernstig ongeluk in april: een jonge studente met een koptelefoon op haar hoofd had sneltram 51 niet horen aankomen.

Onoverzichtelijk
‘Er komen hier meerdere verkeersstromen samen’, legt Agterhof uit. ‘Je hebt naast de stoep een fietspad, twee dubbele rijbanen, een trambaan en nog een fietspad. Erg onoverzichtelijk dus.’ Universiteitsmedewerkers praatten samen met onder meer de gemeente en omliggende bedrijven op de Zuidas over de riskante verkeerssituatie. Uiteindelijk schilderde een kunstenaar de ‘smombie’-driehoeken.

Volgens Agterhof is de VU niet de aangewezen partij is om de situatie definitief op te lossen. De driehoeken mogen maar een maand blijven, daarna moet de gemeente iets anders verzinnen. ‘Ze zijn al bezig met een herinrichting.’