Columns

Waar is #HBOinActie?

Ernst-Jan Hamel

De Twitter-tijdlijn van columnist Ernst-Jan Hamel staat vol met boze tweets van actiegroep WOinActie. Waarom laat het hbo niks van zich horen?

Ruim drie jaar na de Maagdenhuisbezetting rommelt het weer in hoger onderwijsland. In Amsterdam is vrijdag door studenten een pand bezet (en daarna door politie ontruimd) en protestgroep WOinActie organiseerde vorige week manifestaties over het hele land tegen de aanhoudende bezuinigingen en toenemende werkdruk in het hoger onderwijs.

Voor wie het allemaal gemist heeft: het gaat over geld. Want daar is te weinig van. WOinActie heeft becijferd dat de rijksbijdrage per student bij universiteiten 25 procent lager is dan in 2000. De studentenaantallen stijgen sterker dan het budget dat de overheid beschikbaar stelt voor hoger onderwijs. Met als gevolg dat docenten steeds minder tijd hebben om lessen voor te bereiden en na te kijken.

Voor studenten is er extra reden om ontevreden te zijn: de rente op studieleningen gaat omhoog en ze zien voorlopig nog niks terug van de miljoenen die in het hoger onderwijs gestoken zouden worden door de afschaffing van de basisbeurs.

Terwijl ik het nieuws over de protesten lees, denk ik: waar is HBOinActie? Waar zijn de docenten en studenten die het niet meer pikken? ‘Wij’ hebben toch ook almaar groeiende studentenaantallen te verstouwen? En wij hebben toch ook last van een rijksoverheid die al jarenlang de hand op de knip houdt?

Je zou dus kunnen zeggen dat we als hbo-docenten en -studenten evenveel recht hebben om boos te zijn. Waarom merk je daar dan zo weinig van? Ik zie geen ingezonden stukken van hbo-docenten, en de protesterende studenten zijn toch vooral academici. Bij de universiteiten steunen verscheidene colleges van bestuur de protestacties zelfs. Aan hbo-zijde: niks gehoord (of heb ik er overheen gelezen?). Alleen de lobbyclub van de hogescholen – de Vereniging Hogescholen – liet van hbo-kant iets horen.

Op mijn Twitter-tijdlijn zijn het universitaire docenten die hun beklag doen over het Haagse beleid, niet hbo-docenten. Zoeken op #hboinactie levert weinig bijzonders op.

Waarom is het zo stil in hbo-land? Vinden we het allemaal wel prima zo, die bezuinigingen? Wie het weet mag het zeggen in de comments.