Waarom ik de School voor Journalistiek verlaat

Remko van Broekhoven schrijft zijn laatste column voor Trajectum. En dat niet alleen: 'Gisteren heb ik ontslag genomen op de School voor Journalistiek. Ik spring in het diepe en ik zal hier trachten uit te leggen waarom.'

Remko van Broekhoven, docent journalistiek, schreef maandelijks een column voor Trajectum. Dit is zijn laatste column voor ons. 

Gisteren heb ik ontslag genomen op de School voor Journalistiek. Dat was geen gemakkelijke beslissing. Ik studeerde er ooit zelf en ik heb er ruim 22 jaar lesgegeven. En er ligt geen gespreid bedje voor me klaar. Weliswaar geef ik tegenwoordig met veel plezier ook les bij The School of Life: ik heb daar niet het vaste contract en het hoge inkomen die ik had op de HU. Ik spring dus in het diepe, en ik zal hier trachten uit te leggen waarom.

Als ik het in één woord zou moeten vatten, zou ik zeggen: loyaliteit. Trouw aan mijn liefde voor goed onderwijs. Ik mocht dat proberen te geven op een fijne school waar altijd wel wat op aan te merken was, maar waarin kwaliteit werd gewaarborgd door evenzeer journalistieke vaardigheden te ontwikkelen als inhoudelijke kennis en inzicht. Een school ook met ondernemende, onafhankelijke studenten en met docenten die zich onverbloemd uitspraken als het om hun eigen professionaliteit ging, of om de school als geheel.

In de voorbije twintig jaar heb ik bureaucratisering zien oprukken en het gevoel gehad dat steeds vaker financiën, rooster-technische redenen of simpelweg de logica van mensen die zelf niet op de werkvloer stonden, belangrijker bleken dan de ideeën van studenten, docenten of niet-onderwijzend personeel. Ik heb de inhoudelijke verdieping zien verdwijnen die we via talloze keuzevakken, studiereizen of specialisaties koppelden aan journalistiek vakwerk. Ik miste de open discussies die we voorheen voerden in vergaderingen, de eigen schoolkrant of digitale discussieplatforms. Ik zag kortom hoe soms noodzakelijke vernieuwingen werden doorgevoerd, maar we ook heel veel moois verloren dat de SvJ zo bijzonder maakte.

Eind september bereikten we naar mijn idee een ongehoord dieptepunt. Toen kwam de Keuzegids HBO 2018 uit. Daarin werd de School voor Journalistiek met een 2,8 beoordeeld als slechtste van vier journalistieke HBO’s; als gedeeld laatste onder 63 HU-opleidingen; en als een van de drie hekkensluiters onder ruim duizend Nederlandse hoger-beroepsopleidingen. Dat deed pijn, maar het verbaasde me niet. Eind januari schreef ik in mijn Trajectum-column dat ik me grote zorgen maakte over de kwaliteit van het onderwijs op de SvJ, vooral vanwege de wijze waarop het eerste jaar vernieuwd werd. Ik kreeg veel bijval van collega’s en studenten. Ik ontving ook woedende reacties van sommige andere collega’s, een enkele student en mijn management.

In juni werd ik ineens door datzelfde management uit twee nieuwe tweedejaarsvakken gehaald waarvoor ik door collega-docenten was gevraagd en was ingepland. De aangevoerde reden: er waren klachten van niet met name genoemde collega’s, die zich door mijn publicaties onveilig zouden voelen. Ook werd mij door de SvJ-directie duidelijk gemaakt dat ik mij in de toekomst moest onthouden van ‘onzorgvuldige en schadelijke’ uitlatingen. Al met al kreeg ik de indruk dat ik beter mijn kritiek kon inslikken als ik mijn baan zou willen houden.

Inmiddels zeg ik liever zelf mijn baan op dan zo door te gaan. Liever financiële onzekerheid en een lager inkomen dan zeventien jaar mijn pensioen afwachten terwijl ik steen en been klaag bij de koffieautomaat. Liever trots en trouw aan mijn principes dan laf of verbitterd. In iedere gezonde organisatie zijn er drie opties voor wie zich vanuit trouw aan waar die organisatie voor staat, zorgen maakt over wat ze daarmee doet: voice, neglect and exit. Ik heb mijn stem gebruikt, binnen de organisatie voor wie het wilde horen, en naar buiten toe toen dit niet langer effect leek te hebben. Verwaarlozing van mijn werk was geen optie. Dus nu ik mijn stem niet langer kan laten horen zoals ik haar wil gebruiken, wordt het tijd om de uitgang op te zoeken.

Met, laat dat duidelijk zijn, vooral heel veel dankbaarheid naar de studenten, docenten, mediatheekmedewerkers, roosteraars, conciërges, technici, receptionistes, koffiejuffrouwen en managers die al vijftig jaar dit schooltje vormgeven. Wat een fijne lessen heb ik hier mogen geven, wat een kansen heb ik gekregen, wat hebben we soms lastig maar veel vaker prettig kunnen samenwerken…

Dit is de laatste keer dat ik me publiekelijk uitspreek over de School voor Journalistiek. Nadat ik niet langer zwijgen kon en ben gaan spreken, zal ik nu ik gesproken heb, er het zwijgen toe doen. Anderen zijn aan zet.

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...
 

46 reacties

Het is niet meer mogelijk om te reageren

 1. @chris: dat ‘niks negatiefs mogen zeggen over de school naar buiten toe’ komt van de directie. Op en top modern corporate communicatieschap! En, als niemand iets zegt, is er dus niks aan de hand.

  #but serious: Je kunt inderdaad vertrekken als je je b*k opendoet. Je wilt niet (nee, echt niet) weten hoe en welk apparaat er dan in werking treedt. Net zolang je bent weggewerkt.

  HU vergeet dat het slechts een uitvoerend onderwijsorgaan/ambtenarenapparaat is vanuit de landelijke overheid, betaald uit belastinggelden. En het dus geen eigen bedrijf is dat kost wat kost een goed imago moet hebben, al denkt het bestuur van wel. Deze onderwijstaak uitvoeren lukt dus niet, gezien de belachelijk lage score in de landelijke studiegids. Zelfs van dit treurbericht weet HU een jubelbericht op de eigen website te maken, totaal uit context. Daar trapt toch niemand in?

 2. Remko het ga je goed!
  @Ellen, er zijn zeker andere hogescholen waar het in orde is. Geen management of onnodige -lagen, van ons wordt verwacht -en mag ook verwacht worden- dat we alles zelf doen. En dit lukt, tot grote tevredenheid van klanten en medewerkers (s+d).

  Van Avīci (google that) naar Valhalla.

 3. Studenten, lees dit en neem het ter harte. Op de baricaden voor goed onderwijs. Leer van de geschiedenis. Ik kwam in 1970 op een SvdJ waar de nogal autoritaire directie was opgestapt. Het werden drie inspirerende jaren waarin alles mogelijk was.

 4. Dat wordt afkicken Remco. 22 jaar is ook te lang. 10 jaar is de limit. Dus met een blij gemoed de toekomst tegemoet. Heb je je al georiënteerd op Building? Misschien kun je iets betekenen voor dat concept als zelfstandige. Of eerst een boek schrijven waarin je visie doorbreekt. Of eens kijken wat de nieuwe minister van onderwijs wil. Veel sterkte met de nieuwe koers en blijf wel actief op fb hoop ik!! Goed weekend.

 5. Luis in een kale pels zonder vacht. Inderdaad niet meer zo aantrekkelijk. Ik weet dat jij je altijd optimaal hebt ingezet om studenten te laten nadenken over waar ze mee bezig zijn en er vervolgens naar te handelen. Je haalde de maatschappij naar binnen in de school door mensen van het werkveld naar binnen te halen en dat gedegen voor te bereiden met de studenten. En je trok er zelf met studenten op uit als dat mogelijk was. Ik heb genoten van onze samenwerking en die met andere bevlogen collega´s. Maar het werd op den duur vechten tegen de bierkaai. Het is beter de zinnen te verzetten, al vergt dat een ander soort moed. Omwegen, andere wegen, kunnen soms tot iets heel moois leiden.
  Je ex-collega die schrijft, blijft en geniet van zijn pensioen. Tot gauw.

 6. Beste Remco,

  Op de HU wordt inspraak en een kritische houding van onderop beleden en van bovenaf met het zwaard van Damocles bestreden. Veel succes met je nieuwe leven.

1 5 6 7