Achtergrond

Waarom Nederlandse liedjes zo in zwang zijn bij jongeren

Foto: Pixabay

Nederlandstalige liedjes zijn populair onder de jeugd. Op het festival Noorderslag, dat vandaag begint, zingt 43 procent in het Nederlands, schrijft dagblad Trouw. Twintig jaar geleden was dat nog maar 17,5 procent.

Het lijkt vreemd dat de Nederlandse taal juist nu aan populariteit wint, met buitenlandse streamingdiensten als Spotify en YouTube. Maar het zou een reactie kunnen zijn op de ‘overkill’ aan Engels, oppert de krant. En: ‘In je moerstaal kan ik meer karakter kwijt’, meent Jeanne Rouwendaal, zangeres en tekstdichter van WIES.

Nog nooit stonden er zoveel Nederlandstalige artiesten op Noorderslag. Elektropop van Roxeanne Hazes, theaterliedjes van Wende, Haagse beukrap van Goldband en zwijmelpop van Merol. Een nieuwe ster is Eva van Manen, met haar debuutalbum ‘Politiek & Liefde’. Van de rappers springen Bokoedro, Lionstorm en Ricky Cherim het meest in het oog.

Muziekmarketeer Adriaan Pels denkt ook dat rappers andere artiesten hebben aangestoken met het zingen in hun moederstaal. Juist de opkomst van streamingdiensten zijn volgens hem een belangrijke factor. ‘Een artiest als Spinvis wordt op Spotify miljoenen keren beluisterd, zonder dat hij veel op de radio gedraaid wordt. Je hebt geen airplay meer nodig om luisteraars te bereiken.’

Voor de liefhebbers: Eurosonic/Noorderslag wordt gehouden tot en met zaterdag in Groningen.