Nieuws

Warm Welkom op verlaten Uithof

Padualaan 101, maart 2020- Foto: Kees Rutten

Nieuwe medewerkers van de HU kunnen onder strenge voorwaarden hun werklaptop en -telefoon ophalen. Ieke Schout startte begin april als redacteur bij Trajectum en had dan ook als een van de weinigen toegang tot De Uithof.

Een fietstocht door zonnig Utrecht laat een vreemd beeld zien: geen terrassen en een praktisch leeg Wilhelminapark. In De Uithof is dat niet anders: op een enkele fietsers na is het er leeg. De gebouwen zijn gesloten, bijna niemand heeft hier nu iets te zoeken.

Toch mocht ik mijn laptop en telefoon ophalen. Daarvoor moest ik digitaal een afspraak maken en me aan alle voorwaarden houden: op tijd zijn (ben je tien minuten te laat, dan krijg je je spullen niet mee) en je paspoort meenemen, want je bent verplicht je bij de ingang en bij het ophalen van de apparatuur te legitimeren.

Zo gezegd, zo gedaan. Ruim op tijd meld ik me bij de Padualaan 97, legitimeer me bij de ingang en wacht vervolgens op de daarvoor bestemde plek. Er is, naast de receptioniste, niemand. Ook gek: ik zie vanuit het raam de redactieruimte van Trajectum, waar ik de komende weken niet zal zijn. Volgens alle protocollen ontvang ik vervolgens mijn laptop en telefoon, meld me bij de receptioniste weer af en fiets door de verlaten straten van zonnig Utrecht naar huis. 

Met mijn nieuwe spullen kan ik de komende tijd echt aan het werk: verhalen schrijven voor Trajectum. Vanuit huis, uiteraard, en met de andere redacteuren op digitale afstand. Gek, maar ik heb er zin in.