Achtergrond

Wat zijn jouw pinda’s en hoe laat je ze los? Een Webinar over (werk)geluk

Gelukgsgoeroe Wouter de Jong
Dit is Wouter de Jong. Foto: still uit de Webinar.

Tijdens het Ontwikkel Festival dat deze week loopt was er vandaag een webinar over (werk)geluk. Spreker Wouter de Jong nam de deelnemers mee in hun eigen brein. Goed voor jezelf zorgen betekent namelijk niet alleen gezond eten en voldoende bewegen, maar ook mentaal sterk zijn. Hoe doe je dat en hoe kun je jezelf daarin trainen? En what’s up met die pinda’s?

De mooiste zin uit het webinar is de volgende: ‘Goed leven is als een camera. Je focust op wat belangrijk is, je slaat de mooie momenten op en je ontwikkelt je door de negatieven.’ De presentatie van De Jong is gevuld met dit soort prachtzinnen en andere metaforen. Enkele tientallen medewerkers volgen de livestream en iedereen chat actief mee.

De Jong roept op tot participatie; meerdere keren sluiten we onze ogen en doen we een ‘breinoefening,’ we schrijven een brief naar onszelf, sturen een dank-je-wel-app naar onze geliefden en we dansen (gênant) door de kamer. Tenminste, dat deed ondergetekende vol overtuiging toen dat werd gevraagd. Wat de rest deed in de beschermende omgeving van eigen woon/werkkamer weten we natuurlijk niet.

Stuur je brein op minivakantie

We behandelen vier aandachtspunten waarop we ons brein kunnen trainen: aandacht, veerkracht, positiviteit en altruïsme. Voor die eerste doen we onze ogen dicht en voelen we onze ademhaling. Ik voel ‘m in mijn buik, die gaat op en neer. Vervolgens openen we onze ogen en kijken we naar onze handen. Ik voel dat mijn middelvinger aan mijn rechterhand tintelt.

Na de oefening vertelt De Jong het belang ervan: we zijn even compleet afgeleid. We vergaten te denken aan onze schoonmoeder of aan die deadline voor werk. ‘Je gunt je brein een soort van kleine vakantie van die wervelwind aan gedachten’, zegt de geluksgoeroe. ‘Daarna zie je beter in wat voor jou belangrijk is. Deze zin moet je onthouden, of zelfs laten tatoeëren: het allerbelangrijkste is niet te vergeten wat het allerbelangrijkste is.’

‘Kleine bitch, jij kunt dit helemaal niet’

Onder het kopje veerkracht hebben we het onder meer over ‘onze innerlijke criticus’. Als een vriend of vriendin het moeilijk heeft, ben je als buitenstaander vaak coulant. Maar als je zelf faalt, zijn we behoorlijk streng. De Jong vertelt ons dat we per minuut zo’n driehonderd tot duizend woorden spreken tegen onszelf. Als we falen, wordt die stem veel bitser. Vaak denken we dat we streng tegen onszelf moeten zijn omdat het ons motiveert om beter te worden. Maar dat werkt helemaal niet.

Een foto van Ava komt voorbij, het dochtertje van De Jong. Ze zit op een fietsje en volgens onze coach is ze hard aan het oefenen om zelf te kunnen fietsen. ‘Als ik nou tegen haar zou schreeuwen: “Hé kleine bitch, jij kunt dit helemaal niet!” dan moet ze huilen. Waarom denk je dat je jezelf wel kunt motiveren door zo hard te zijn? Je innerlijke criticus kan je vaak helemaal niet motiveren. Vervang die criticus door je coach. Denk even terug aan wat je vertelt aan je goede vriend of vriendin. Precies die woorden die je dan gebruikt, dat is je coach.’

Het pindamoment

Aan het einde van de Webinar (we bespraken echt nog veel meer interessante dingen) was er voor de overblijvers tijd voor vragen. Een van hen vroeg zich af waar je de tijd vandaan moest halen om al het geleerde in de praktijk te brengen. Elke dag vijf minuten oefenen bleek genoeg te zijn. Een ander vroeg zich af hoe je, als je bezig was met het verbeteren van jezelf, je zorgen of je verleden nu precies los moest laten. Nu volgt het pindamoment.

‘Een stroper heeft in de jungle een val gezet. Het is een kastje met een gat en in dat kastje liggen wat pinda’s. Een aapje komt langs, steekt zijn poot naar binnen en pakt er een van. Op het moment dat hij zijn poot terug wil trekken, lukt dat niet. Het gat is namelijk groot genoeg om zijn poot in te steken, maar zodra hij iets vastheeft, lukt terugtrekken niet meer. De aap schreeuwt moord en brand en wordt gedood door de stroper. Terwijl het enige dat hij hoefde te doen, was de pinda laten vallen en zijn poot terugtrekken.’

Om verder te komen moet je je pinda’s (zorgen/verleden) dus loslaten. Wat zijn jouw pinda’s?

Lees ook: Het is nu of nooit, stem verstandig als je toekomst je lief is