Nieuws

Weer salarisverhoging. Tijd voor een feestje of valt het tegen?

Foto: Kees Rutten

Morgen krijgen HU-medewerkers hun salaris gestort, inclusief een verhoging van 4 procent. Tijd voor een feestje! Of is het een druppel op de gloeiende plaat, in deze tijden van inflatie?

Verslik je niet als je vrijdag je bankrekening checkt. Door een loonsverhoging van 4 procent zie je een ander bedrag dan normaal. Een rekenvoorbeeld: een bedrag van 3.285,50 netto (dat is 4.280 euro bruto: het gemiddelde salaris van een fulltime hbo-docent) wordt dan zo’n 3.393 euro bruto. Netto gaat deze medewerker daar dus zeker honderd euro op vooruit.

De nieuwe cao-hbo, die deze zomer inging, gaf hbo-medewerkers een loonsverhoging van 3 procent vanaf 1 juli 2024. Vanaf deze maand komt daar dus 4 procent bij. In oktober 2024 kreeg elke medewerker een eenmalige uitkering van 485 bruto (naar dienstverband). Dat krijgen ze ook in oktober 2025. Maar zijn deze allemaal genoeg om de stijgende prijzen te compenseren?

Inflatie

De lonen stegen zeker meer dan de inflatie, schreef de Volkskrant drie weken geleden.  Volgens het CBS was de inflatie in 2024 gemiddeld 3,3 procent. Het jaar daarvoor 3,8 procent. Toen kregen hbo medewerkers, naast een aantal eenmalige uitkeringen, een loonsverhoging van 6,36 procent. Die loonsverhoging ging in op 1 juli 2023.Gemiddeld stegen de cao-lonen in Nederland vorig jaar met 6,6 procent: de hoogste loonstijging in meer dan veertig jaar. In 2023 stegen ze gemiddeld met 6,1 procent.

Huizenprijzen

Het inflatiepercentage is slechts een gemiddelde van alles wat duurder wordt. Een huis in Utrecht kostte deze zomer 17,3 procent meer dan het jaar daarvoor. 

Niet alleen de huizenprijzen, maar ook andere vaste lasten zijn duurder geworden. De energieprijzen zijn enorm gestegen, hoewel ze in 2024 stabieler waren dan in voorgaande jaren. In januari 2022 betaalde een huishouden met gemiddeld energieverbruik 86 procent meer dan het jaar daarvoor. Boodschappen zijn vorig jaar weliswaar met slechts 1,1 procent gestegen, in 2023 bedroeg de prijsstijging 12,1 procent.

Is het genoeg?

Het is moeilijk om de loonsverhogingen direct te vergelijken met inflatie, vooral doordat de salarisverhogingen van het cao-hbo vaak halverwege het jaar ingaan. De inflatiepercentages worden per kalenderjaar gemeten.
Toch lijkt het erop dat de verhogingen in de cao-hbo redelijk in lijn liggen met de inflatiecijfers, mede dankzij de twee opeenvolgende verhogingen van 3 en 4 procent en de uitkering in oktober. Voor wie probeert een huis te kopen in Utrecht of zich scheel betaalt aan gasprijzen, voelt de verhoging waarschijnlijk niet voldoende.

Dus: is het tijd voor een feestje? Misschien een bescheiden toast. Niet met de duurste champagne, in ieder geval.