Nieuws

Werkloosheid hbo’ers meer dan verdubbeld

De afgelopen vijf jaar is de werkloosheid onder afgestudeerde hbo’ers meer dan verdubbeld. Negen procent van hen heeft anderhalf jaar na afstuderen nog steeds geen baan gevonden.

Dat blijkt uit de nieuwe HBO-monitor die de Vereniging Hogescholen vandaag naar buiten heeft gebracht. In 2008, voordat de economische crisis uitbrak, was maar vier procent van de pas afgestudeerde hbo’ers werkloos.

Studenten vinden vooral moeilijk een baan als ze van een agrarische, economische of sociaal-agogische opleiding komen: elf procent van deze recent afstudeerden heeft geen werk. Zorg en techniek bieden meer kans, al zit zeven à acht procent zelfs na anderhalf jaar nog thuis.

Maar het kan snel gaan. Twee op de drie hbo’ers (67 procent) heeft al meteen bij afstuderen een baan gevonden. Nog eens veertien procent doet er minder dan drie maanden over. Kennelijk wordt het lastig als het langer duurt.

Hogeschool Utrecht
Toch doen hbo’ers het op de arbeidsmarkt iets beter dan academici: van de jonge universitaire afgestudeerden is tien procent werkloos. Onder mbo’ers is dat twaalf procent.

Bijna driekwart vindt een baan op hbo-niveau, al wordt dat iets lastiger dan voorheen. Ook is het maandsalaris 3,7 procent lager dan vorig jaar, voornamelijk doordat de hbo’ers vaker in deeltijd werken.

Alumni van de Gereformeerde Hogeschool zijn bijna nooit werkloos. Slechts twee procent komt niet aan de bak. Van de grotere hogescholen scoren de afgestudeerden van Fontys (zes procent werkloos) en de Hogeschool Utrecht (zeven procent werkloos) naar verhouding goed.

Vervolgopleiding
Maar jonge meesters en juffen van pabo De Kempel hebben minder geluk. Meer dan één op de vijf (22 procent) zit na anderhalf jaar nog werkloos op de bank. De Kempel is wel een uitschieter. Grote hogescholen als Inholland en de Hanzehogeschool Groningen komen tot een werkloosheidspercentage van elf procent.

Studenten kunnen ook voor een vervolgopleiding kiezen. Dat doet ongeveer één op de vier hbo’ers. Aan sommige hogescholen zelfs één op de drie, zoals aan de Hogeschool van Amsterdam en Avans Hogeschool. Deze studenten tellen niet mee in de cijfers over de arbeidsmarkt van hbo’ers.

© HOP. Bron: Vereniging Hogescholen