Sport

Wichard de Rijke was klaar met voetbal, maar raakt niet uitgekeken op de klimsport

USAC-lid Wichard de Rijke - Foto: Kees Rutten

Bij de Utrechtse Studenten Alpen Club (USAC) kunnen avontuurlijke studenten sinds 1928 terecht om te rotsklimmen, sportklimmen, boulderen en skiën. Jaarlijks organiseert de club van maart tot en met oktober bijna ieder weekend een klimtocht in België of Frankrijk. Een gesprek met Wichard de Rijke, student werktuigbouwkunde aan de HU, over zijn persoonlijke ervaring bij USAC.

Waarom koos je deze vereniging?
‘Toen ik ongeveer tien jaar oud was ben ik ooit door mijn vader meegesleept naar de zogenoemde top rope cursus. Dat was mijn allereerste stap binnen de klimwereld. Vervolgens heb ik tien jaar in verschillende hallen geklommen. Drie jaar geleden ben ik lid geworden van USAC, niet alleen omdat ik meer wilde gaan klimmen, maar ook omdat ik dit graag in de buitenlucht wilde doen.’

Hoe is de sfeer?
‘Het is altijd ontzettend gezellig. Vaak gaan er verschillende niveaus mee tijdens de uitstapjes naar België, want we zijn gecertificeerd om onze leden zelf op te leiden. Ik maak weekenden mee waarin we alleen maar fanatiek bezig zijn met klimmen, maar het komt ook voor dat de groep wat relaxter en laid back is. Meestal staan we met onze tenten op een bivakveld in de buurt van de omgeving waar we overdag klimmen. Er moet altijd geloot worden, want er zijn steevast te veel aanmeldingen voor deze weekenden.’

Mooiste moment?
‘Het buiten klimmen is op zichzelf heel erg mooi. Wanneer je een route klimt die nét boven je niveau ligt en de top haalt geeft dat veel voldoening. Daarbij ben je lekker in de natuur en is het uitzicht vaak geweldig.’

Donkerste moment?
 
‘Eigenlijk moet ik zeggen dat ik nooit iets vervelends heb meegemaakt tijdens de afgelopen drie jaar. Binnen de klimwereld hoor je na de zomer regelmatig verhalen van andere mensen over ongelukken, soms zelfs met dodelijke afloop, maar ik ben hier zelf gelukkig nooit mee in aanraking gekomen.’

Hoe kijk je naar de toekomst?
‘Voordat ik hier mee begon heb ik ongeveer twaalf jaar gevoetbald. Daar was ik op een gegeven moment helemaal klaar mee. Maar ik denk niet dat ik ooit uitgekeken zal raken op het klimmen. Op dit moment volg ik een opleiding om kliminstructeur te worden en ik wil in die rol later ook actief blijven binnen de vereniging.’