Wij zijn nieuw, op Hogeschool Utrecht

Portretten van acht eerstejaars, die vertellen over hun verwachtingen, de UIT en hun eigen stijl. Welkom!

UIT 2017 studenten

Door Nina Bogosavac, fotografie Maarten Nauw

“Mijn kledingstijl is zoals ik ben: speels en serieus”
Elise tijdens UIT 2017

Elise (18) gaat Bedrijfskunde studeren

‘Standaard kleding probeer ik altijd opvallender te maken door er dingen aan toe te voegen. De buttons op mijn spijkerjasje verzamel ik. Mijn vrienden en familie weten inmiddels dat als ze ergens zijn, ze mij blij kunnen maken door een button mee te nemen. Zo heb ik een Tinkberbell-button uit Disneyland gekregen van mijn vader. Ik krijg er toffe reacties op. Je kan wel zeggen dat mijn kledingstijl divers is; van speels naar serieus. Een beetje zoals ik: behoorlijk perfectionistisch maar ik kan ook goed lol trappen.

De UIT bevalt goed. Wel vind ik het jammer dat er in mijn groepje weinig HBO-studenten zijn. Ik had gehoopt meer mensen van mijn studie te ontmoeten. Voorlopig blijf ik nog lekker thuis wonen in Zeewolde. Dat is anderhalf uur rijden. Mijn zus woont op kamers dus daar kan ik altijd blijven pitten. Waar ik naar uitkijk de komende jaren? De vrijheid en eigen verantwoordelijkheid.’

“Vrienden noemen mij altijd Tony vanwege mijn skaterboy-look”
Sam tijdens UIT 2017

Sam (19) gaat de Lerarenopleiding Engels doen

‘Mijn neuspiercing heb ik laten zetten in Australië. Ik moest lang wachten voordat ik het eindelijk mocht van mijn ouders. Nu ik hem heb, vind het supercool. Zo’n piercing matcht ook met het type mensen waarmee ik omga en het past bij mijn skaterboy-look. Vrienden noemen me altijd Tony, naar topskateboarder Tony Hawk. Dat ik veel aan boardsporten doet, helpt daarbij.

Ik ben net terug van een tussenjaar in Australië. Die stijl daar – surferdudes, veel shorts – vind ik heel vet. In Australië heb je veel meer skate-elementen in het straatbeeld, iedereen draagt daar een neuspiercing.

De Engelse taal was altijd al mijn passie. Omdat ik niet goed wist wat ik wilde studeren, voelde dit als een logische stap. Nederland vind ik maar saai. Liever emigreer ik naar een land als Australië of Canada. Voor nu is Utrecht ook leuk: het stond hoog op mijn lijstje van studiesteden.’

“De gemiddelde kledingstijl van een ICT’er vind ik helemaal niets”
Carsten tijdens UIT 2017

Carsten (19) gaat ICT studeren

‘De gemiddelde kledingstijl van een ICT’er vind ik helemaal niets. Denk: bleke huid, lang haar en een hoodie, niet echt mijn ding. Mijn eigen stijl zou ik omschrijven als normaal tot wannabe-hipster’. De UIT vind ik chill, maar mijn groepje was wat minder. Dat had te maken met mijn mentoren. Nu ben ik geswitcht en gaan we alleen maar leuke feestjes af. Ik kom uit Zwolle waar ik mijn mbo-opleiding ICT heb afgerond. Het is in Utrecht aanzienlijk levendiger. Er zijn gewoon veel meer opties, het is studentikozer. De sfeer vind ik erg leuk en relaxed. Dat hoop ik ook te vinden bij de vereniging waar ik zojuist lid van ben geworden: Orca. Ja, ik ben best wel sportief.’

“Dansen vind ik een geweldig manier om mij te uiten”

Caitlin tijdens UIT 2017

Caitlin (16) gaat Lifescience studeren

‘Het hoogtepunt van de UIT vind ik het bezoeken van de verenigingen. Zelf denk ik erover lid te worden bij een sportvereniging. Sportief ben ik niet van nature, maar ik wil het wel graag worden. Met name dansen vind ik geweldig. Je kan je daarin op verschillende manieren uiten. Voorlopig woon ik nog wel even thuis, in ieder geval het eerste jaar; ik ben een vroege leerling. Gelukkig wonen mijn ouders in Zeist, dus reizen is geen probleem.

Later zie ik mijzelf werken in het lab, onderzoek doen en baanbrekende dingen ontdekken waarmee ik anderen kan helpen. Ik zou mijzelf omschrijven als behulpzaam en vrolijk maar ik kan ook serieus zijn.’

“Make-up moet voor mij heel subtiel zijn: het wordt al gauw zo nep”
Allesya tijdens UIT 2017

Allesya (19) gaat Verpleegkunde studeren

‘Ik draag gemiddeld alles wat in de mode is. Dat koop ik het liefst bij de Zara, H&M of Bershka. Je ziet mij meestal in een jeans met gympen of laarsjes. Netjes, sportief, vrouwelijk: ik heb van alles wat. Mijn make-up hou ik subtiel. Foundation, daar doe ik niet aan. Het wordt al gauw zo nep. Mooier vind ik iets op mijn ogen, een kleurtje of glittertje.

Als klein meisje wilde ik al arts worden. Toch ben ik na de havo bouwkunde gaan doen. Dat bleek niet te zijn wat ik had gehoopt. Toen ik ging nadenken over wat ik echt wilde, kwam ik toch uit bij verpleegkunde: de enige weg om uiteindelijk toch bij geneeskunde uit te komen en later mensen te behandelen als arts.

Ik woon samen met mijn vriend in Utrecht. Ik krijg continu opmerkingen over hoe jong ik wel niet ben. Maar ik zie het niet écht als samenwonen, we hebben geen huis gekocht of zo. Voor ons was het een logisch besluit, we zochten toch een kamer. Of ik op deze manier wat mis tijdens de UIT? Nee hoor, ik luister graag naar de jongensverhalen van andere meisjes.’

“De helft van de UIT bracht ik door met Russische toeristen”
Jens tijdens UIT 2017

Jens (18) gaat International Media & Communication studeren

‘Het belangrijkste aan mijn kleding vind ik of het lekker zit. Ik baseer mijn kledingkeuze niet op merken maar of ik, mijn vriendin of ouders het mooi vinden. Chill en laidback, zo zou ik mijn stijl omschrijven. Ik verwacht van mijn studententijd veel mensen te ontmoeten, met name internationale studenten. Al van jongs af aan ken ik internationale mensen via online gaming. De helft van mijn UITweek bracht ik door met een groep Russische toeristen. Ik sliep in een hostel aan de Biltstraat. Zo’n gezelschap vind ik fantastisch. Ik overweeg lid te worden bij een internationale studentenvereniging. Ik heb me al ingeschreven bij een rugbyvereniging. Ik ben vaak
maar heus niet altijd sociaal: je zal mij niet snel op grote feesten aantreffen. Maar zolang er gezelligheid is, ben ik erbij.’

“Ik hoop in mijn studententijd trouw te blijven aan mezelf”

Michelle tijdens UIT 2017

Michelle (20) gaat Verpleegkunde studeren

‘Ik kom uit de Achterhoek en merk dat Utrechtse meisjes zich wat gewaagder kleden. Ik blijf mezelf, en hoop dat ook blijven te doen tijdens mijn studententijd. Abercrombie en Fitch is echt mijn winkel. Het heeft wat nettere, klassieke kleding. Ik hou van casual kleding, niet te extreem. ’s Ochtends sta ik hooguit tien minuten voor mijn kast. Meestal heb ik het die avond ervoor al klaargelegd. Ik heb een MBO opleiding verpleegkunde afgerond en ik bleef liever langer in bed te liggen dan ’s ochtends tijd uit te rekken voor mijn outfit.

Ik heb zin in mijn studententijd. In mijn studie maar ook zeker in het contact met nieuwe mensen. Hoewel ik trouw blijf aan mezelf, hoop ik ook geïnspireerd te raken door anderen. Dat hoeft het opbouwen van een eigen referentiekader niet in de weg te staan.’

“Ik kleed mij op basis van de plek waar ik heenga”
Philip tijdens UIT 2017

Philip (23) gaat Commerciële Economie studeren

‘Als er één ding is dat ik haat, dan zijn het baggy broeken. Het vinden van een goed passende broek is best lastig: ik heb grote kuiten, broeken zijn daardoor al gauw te strak. Ik ben zes jaar lang sportdocent geweest, vandaar. Qua kledingstijl kijk ik voornamelijk naar wat ik uitstraal en of het mijn pasvorm heeft. Ik kleed mij op basis van de plek waar ik heenga. Soms is dat zakelijk, dan weer speels of sportief. Ik winkel eigenlijk verrassend weinig. Een keer per maand is al veel. Ik kleed me voornamelijk op gevoel en volg geen speciale trends. Wat ik belangrijk vind is dat ik goed overkom op mensen. Ik zit in de marketing- en sales business en daarin moet je natuurlijk met klanten omgaan.’

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...