Zaak Vindicat: geen werkstraf maar boete voor Wouter B.

Hof oordeelt dat er geen sprake is van zware mishandeling

Voormalig Vindicat-lid Wouter B. is in hoger beroep veroordeeld tot een boete van 1000 euro. Het gerechtshof in Leeuwarden vindt niet dat er sprake is van zware mishandeling.

De Groningse rechtbank veroordeelde Wouter B. vorig jaar tot een dag cel en een werkstraf van 240 uur. Hij was in augustus 2016 tijdens de ontgroening van de Groningse studentenvereniging Vindicat op het hoofd van een aspirant-lid gaan staan. Die liep daardoor hersenletsel op en mogelijk een schedelbasisfractuur.

Intimidatie

B., die inmiddels geroyeerd is, ging in hoger beroep. Intimidatie hoort nu eenmaal bij de ontgroening, stelt zijn advocaat Tjalling van der Goot, en een zekere mate van geweld is daarom geaccepteerd.

Volgens hem is het bovendien nog maar de vraag of het slachtoffer daadwerkelijk een schedelbasisfractuur heeft opgelopen. Dan zou er vocht in het oor hebben gezeten en daar hadden artsen niets van gemerkt. Volgens B. heeft hij ook helemaal niet veel kracht gezet toen hij een voet op het hoofd van de ‘feut’ drukte.

De advocaat vroeg het hof om vrijspraak. Volgens hem is er geen sprake van zware mishandeling maar was het voorval ‘ongelukkig en onhandig’, meldt het Dagblad van het Noorden. Het hof is het daar tot op zekere hoogte mee eens en veroordeelt B. voor eenvoudige mishandeling tot een boete van 1000 euro.

3 reacties op “Zaak Vindicat: geen werkstraf maar boete voor Wouter B.

1. Hij had in de cel moeten belanden. Hersenletsel is zware mishandeling. En nee intimidatie en geweld horen niet bij een ontgroening. Net zoals het illegaal is om iemand te betalen om hem in elkaar te mogen slaan mag je niet iemand letsel toebrengen om iemand te ontgroenen en te accepteren. De taakstraf zelf was al een veel te lage straf. Nou ja, gelukkig krijgt hij een strafblad en zal hij daar z’n leven lang de gevolgen van ondervinden.

2. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft een uitspraak gedaan die naar mijn mening gelijk moet worden gesteld aan zogenaamde “klassejustitie”. Anno 2018 is dat inderdaad een schande !!!!
    Bovendien mag de aanpak vsn excessen bij studentenverenigingen niet aan de instellinge of aan de studentenverenigingen worden overgelaten. Er bestaat een grondrecht en dat is de onaantastbaarheid van lichaam en geest.
    De gedachte dat je met toestemming bij een studentenvereniging gaat en je dus impliciet met toestemming aan de ontgroening blootstelt kent beperkingen. Letsel toebrengen tijdens de ontgroeningen is zonder meer een ” onrechtmatige daad”., Immers letsel toebrengen druist in tegen de zorgplichten van studentenvereniging en is bovendien maatschappelijk volstrekt onaanvaardbaar geworden.
    Het gerechtshof Leeuwarden had zich ten minste moeten verdiepen in de letselschadeadvocatuur.
    Het gerechtshof had de studentenvereniging moeten veroordelen dat betaling van de schade zoalsde medische kosten en de kosten van studievertraging.
    De uitspraak geeft ook andere ontgroeningen (denk aan de mlitaire ontgroeningen in Schaarsbergen) een vrijbrief. Die weg moeten we in Nederland niet opgaan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!