1. Welke opleidingen gaan volgend jaar van start?
In 2020 starten er in De Nieuwe Poort (ook wel HUA, naar HU Amersfoort) vier nieuwe Associate degrees (Ad’s). In februari Software Developer en in september Digitale Techniek en Media, Sales en Accountmanagement en Bouwmanagement.
2. Wat is het eigenlijk, een Associate Degree?
Voor de liefhebbers, even technisch: de Ad is een hbo-opleiding op EQF/NLQF niveau 5 met een omvang van 120 EC (‘studiepunten’). Hiermee zit deze graad tussen mbo4 en een hbo-bachelor. De Ad is ontworpen op een studieduur van twee jaar, maar de student mag een ander tempo aanhouden.
3. Waarom is dat handig, zo’n Associate Degree?
Het doel van de Ad is om het gat te dichten tussen mbo en hbo. Na een Ad kun je doorstuderen bij een verwante bachelor, om in een verkort tijdspad van meestal twee jaar je bachelorgraad te halen.
4. Is de Ad niet gewoon de eerste twee jaar van een bacheloropleiding?
Nee, dat is een wijdverbreid misverstand. De inhoud van de Ad kan zowel breed zijn (zoals bij Sales & Accountmanagement) als smal (Software developer). Wat alle Ad’s gemeenschappelijk hebben, is dat ze praktijkgericht van aard zijn en opleiden voor een sector waarin krapte heerst op de arbeidsmarkt.
5. Hoeveel nieuwe studenten verwacht Amersfoort?
Landelijk zijn er afgelopen jaar ongeveer twintig procent meer Ad-studenten bijgekomen. Voor aankomend collegejaar verwacht HU Amersfoort ruim vierhonderd nieuwe studenten. De verwachting voor komende vier jaar is dat dat aantal binnen vier jaar groeit naar een totaal van 1.500.
6. Wat betekent dit voor de locatie?
Op dit moment is de populatie bachelorstudenten ongeveer 1.500. MBO Amersfoort huurt er, onder andere voor de School voor Economie en Ondernemen, al lokalen voor 1.250 studenten. Met de groei van de Ad’s benadert het gebouw de maximale capaciteit van 4.500 studenten.
7. Wordt Amersfoort ooit een studentenstad?
De stad heeft al een aardig aantal hbo- en mbo-onderwijsinstellingen. Denk aan SOMT University of Physiotherapy, MBO-Amersfoort, ROC Midden Nederland en het Hoornbeeck college. Studenten uit Utrecht wijken nu al vanwege een tekort aan woningen geregeld uit naar Amersfoort. Dat is niet gek: de stad is goed bereikbaar met het OV, de historische kern is geliefd en er bestaat een aardig winkelaanbod. Ook zijn er genoeg sportfaciliteiten en horeca. Nu alleen nog wat studentenverenigingen en Amersfoort is een studentenstad.
Met dank aan Mark Tammer, Directeur Instituut Associate Degrees en Locatiedirecteur De Nieuwe Poort Amersfoort