Nieuws

Ziekenhuis betaalt collegegeld verpleegkundestudenten

Voor het eerst gaat een ziekenhuis studenten betalen om verpleegkunde te studeren. Wie al zijn studiepunten op tijd haalt, kan in Nijmegen zijn collegegeld terugkrijgen en ontvangt na de eerste twee jaar een extra vergoeding.
 
Zesendertig studenten zijn deze week begonnen aan een studieroute binnen de opleiding verpleegkunde van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Als zij al hun stages in het Nijmeegse Radboudziekenhuis volgen en bovendien alle tentamens halen, krijgen zij van het ziekenhuis ieder jaar hun collegegeld terug.
 
Zo hoopt het UMC St. Radboud meer verpleegkundestudenten te werven om het dreigende personeelstekort in de zorg het hoofd te bieden. Als ze de eerste twee jaar hebben doorstaan, krijgen de studenten na hun derde jaar niet alleen hun collegegeld teruggestort, maar ook een extraatje ter hoogte van het collegegeld. Daarnaast biedt het ziekenhuis extra lessen en practica.
 
Door een tekort aan stageplaatsen lopen hbo-verpleegkundestudenten ook wel eens stage in instellingen waar het personeel alleen uit mbo-verpleegkundigen bestaat. Dat zal in dit Radboud-traject niet het geval zijn, belooft Caroline van Mierlo, directeur van het Instituut Verpleegkundige Studies van de HAN.
 
De studenten krijgen geen baangarantie. Daar staat tegenover dat ze hun toelage niet hoeven terug te betalen wanneer ze voortijdig afhaken.
 
Aan de reguliere verpleegkundeopleiding van de HAN beginnen jaarlijks zo’n driehonderd studenten.