Zwartepietdiscussie over weggehaalde chocoladeletters

Na klachten over chocoladeletters met zwarte pieten op de verpakking zijn deze uit de kantines van de Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam verwijderd. Een bericht daarover leidde tot veel boze reacties.

‘Is het ook mogelijk mijn bul met terugwerkende kracht op naam te stellen van een andere universiteit dan de UvA? Wat een stelletje losers daar zeg.’ Het is één van de ruim tweehonderd reacties onder een bericht op de website Folia. Die meldde dinsdag dat er chocoladeletters in zwartepietverpakking uit het kantine-assortiment waren gehaald nadat een student erover had geklaagd.

Klacht
De 27-jarige Paul Kisner, UvA-student conservation and restoration of cultural heritage, had bezwaar gemaakt bij de cateraar en bij UvA-diversity officer Anne de Graaf. ‘Ik wil dat de UvA een omgeving zonder racisme is en vind dat ik als witte man moet opkomen voor de inclusiviteit van de academische gemeenschap’, zegt Kisner tegen Folia. Inmiddels liggen er letters van Tony Chocolonely in de schappen, met alleen sinterklazen op de verpakking.

‘Overbodig’
Het besluit om de chocoladeletters weg te halen, komt de UvA – en diversity officer Anne de Graaf in het bijzonder – op veel spot en kritiek te staan.  ‘De commander in chief of diversity laat zien waarom haar functie totaal overbodig is’, schrijft iemand. De positieve reacties onder het bericht zijn op de vingers van één hand te tellen.

 

 

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...