Nieuws

Zzp’ers aan de HU ‘in transitie’

Zzp'ers die al voor de HU werken, kunnen nog tot 1 september vooruit met de VAR. Daarna kunnen er modelovereenkomsten komen of er moet een andere inhuurvorm worden afgesproken.

Er is al enkele jaren veel onduidelijkheid over de inzet van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) binnen de hogescholen. Eerder stelde de Belastingdienst dat er vaak sprake is van 'schijnzelfstandigheid' en hoorden eigenlijk veel zzp-ende hbo-docenten in loondienst te zijn van de hogescholen. 

Tegelijkertijd kwam er nieuwe wetgeving waarin de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) werd afgeschaft. Voortaan zouden zzp'ers en hun opdrachtgevers moeten werken met 'modelovereenkomsten': iedere zzp'er sluit met iedere opdrachtgever een soort standaard-overeenkomst. Daarmee zou de schijnzelfstandigheid worden bestreden.

Die modelovereenkomsten zouden er al per 1 mei aanstaande moeten zijn. Maar dat gaat voor de sector beroepsonderwijs niet lukken, meldt het college van bestuur op Sharepoint. Daarom komt er 'een transitieperiode' tot 1 september 2016 voor de inhuur van zzp’ers.

Andere inhuurvorm
In deze transitieperiode moet zoveel mogelijk volgens de nieuwe wetgeving worden gewerkt. Maar als de onderwijskwaliteit of –continuïteit in het gedrang komt, dan kunnen zzp’ers (die in het huidige of vorige studiejaar bij de HU in het onderwijs hebben gewerkt!) nog tot 1 september op de huidige wijze worden ingezet.

'Of dit nodig is, kunnen leidinggevenden zelf beoordelen', meldt het college. Om daaraan toe te voegen: 'Duidelijk is echter al wel, dat voor de meeste van de huidige praktijksituaties bij de HU waarin zzp’ers worden ingezet in het onderwijs, geen passende modelovereenkomst zal komen. Wil de HU toch verder met deze personen, dan zal een andere inhuurvorm moeten worden afgesproken.'

Op een speciale pagina op Sharepoint meldt het projectteam hierover: 'In verreweg de meeste praktijksituaties bij de HU waarin zzp’ers worden ingezet in het onderwijs zal sprake zijn van een dienstbetrekking. Zeker wanneer de zzp’er op dezelfde wijze werkt als een docent in dienstbetrekking. Inzet op basis van een modelovereenkomst is dan geen optie.'

Alternatieven
Als alternatieve mogelijkheden worden genoemd: 'inhuur via Interval Services of een (tijdelijk) dienstverband bij de HU. Voor een enkele gastdocent zal een modelovereenkomst waarschijnlijk wel mogelijk zijn, mits het aantal uren beperkt blijft en de docent de vrijheid heeft de inhoud van het gastcollege zelf te bepalen.'

Op donderdag 7 en 14 april houdt de projectgroep informatiebijeenkomsten voor leidinggevenden over de inhuur van zzp’ers.