Nieuws

Minister: ‘Nederlands in hbo niet minder belangrijk’

Foto: Martijn Beekman

Hoewel in het hbo nauwelijks sprake is van verengelsing, wil Eppo Bruins er nog steeds ‘even hard’ tegen ingrijpen. Dat zei de minister van onderwijs tijdens het commissiedebat over het hoger onderwijs op woensdag 23 oktober. Ook de bezuinigingen en langstudeerboete kwamen ter sprake.

Eppo Bruins (NSC) ziet weliswaar dat internationalisering in het hbo ‘een ander karakter’ heeft dan in het wetenschappelijk onderwijs. Slechts zes procent van alle hbo-bachelors wordt namelijk uitsluitend in het Engels gegeven. Maar Bruins wil niet ‘de indruk wekken dat de Nederlandse taal in het hbo minder belangrijk is. ‘Daarom wil ik dezelfde harde aanpak in beide schoolsoorten.’

Bezuinigingen in het onderwijs

Over de bezuinigingen in het onderwijs hield Rosanne Hertzberger (NSC) een vlammend betoog. Die waren nodig om Oekraïne te blijven steunen in de oorlog tegen Rusland, verklaarde ze. ‘Het is een noodzaak om de 2 procent NAVO-norm te halen’, legde ze uit. Met andere woorden: iedereen in de samenleving zou de bezuinigingen voelen die nodig waren om het defensiebudget hoog genoeg te houden. Dus ook studenten.

De langstudeerboete kwam eveneens ter sprake, waar studenten en medewerkers vier dagen eerder zo fel tegen hadden gedemonstreerd. ‘Wat vindt u daar zelf van?’, vroeg Jan Paternotte (D66) aan Bruins. Paternotte vergeleek de koopkrachtdaling voor studenten met die van tijdens de financiële crisis in 2008. Zijn collega Sandra Beckerman (SP) viel hem bij en noemde de maatregel ‘oneerlijk en schadelijk.’ Hertzberger liet opnieuw weten graag een uitzondering op de boete te willen voor studenten die deelnemen aan de medezeggenschap.

Patrick van der Hoeff (PVV) noemde de langstudeerboete ‘geen populaire maatregel’ en op de vraag of hij het ermee eens was, reageerde hij met: ‘Ik weet niet waar de maatregel vandaan komt. Maar we hebben er met zijn vieren de handtekening onder gezet.’ Daarbij was zijn conclusie: ‘Dit is goed beleid.’ Minister Bruins was minder stellig: ‘Ik ben alle dilemma’s aan het doordenken’, was zijn commentaar.