Wie een masteropleiding gaat kiezen, weet niet bij welke opleidingen studenten vaak studievertraging oplopen en bij welke ze juist op tijd afstuderen. Er is wel enige informatie, maar die wordt niet beschikbaar gesteld.
Van bacheloropleidingen is bekend hoe lang studenten erover doen om hun diploma te halen. Van masteropleidingen niet. Zeven jaar na de invoering van het bachelor-masterstelsel kunnen studenten het afstudeersucces van masteropleidingen niet laten meewegen in hun studiekeuze.
De kwestie wordt nijpend, nu studenten straks nog maar één jaar studievertraging mogen oplopen voordat ze een verhoogd collegegeld moeten gaan betalen. Wie al weet dat hij een economische of psychologische masterstudie wil doen, zal bij gelijke geschiktheid misschien liever de opleiding kiezen waar studenten goede begeleiding krijgen en vlot doorstuderen.
De benodigde informatie staat allemaal in de grote database waar studievoortgang van alle studenten in wordt bijgehouden. Maar het ministerie heeft er ‘de capaciteit niet voor’ om de feiten over studiesucces in de masterfase uit te zoeken, laat een woordvoerder weten.
Volgens universiteitenvereniging VSNU heeft het onderwerp wel de aandacht, maar zijn er ‘praktische redenen’ waarom die gegevens nog niet bekend zijn. Er zouden geen ‘duidelijke markeringsmomenten’ zijn waarop studenten aan hun masteropleiding beginnen. Vanwege de ‘zachte knip’ kunnen sommige studenten al aan de master beginnen, terwijl ze eigenlijk eerst hun bachelor nog moeten afmaken. Studenten beginnen ook niet allemaal in september, omdat veel masters twee instroommomenten hebben.
‘Dit soort gegevens moeten gewoon per opleiding beschikbaar zijn’, vindt Guy Hendricks van het Interstedelijk Studenten Overleg. “Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Het zijn belangrijke gegevens voor studenten in een tijd dat het onderwijs duurder wordt. De praktische problemen vallen wel op te lossen. Je kunt mij niet wijsmaken dat een opleiding niet weet wanneer een student aan zijn masteropleiding begint.”
Het is opmerkelijk, vindt ook Jasper van Dijk van de Socialistische Partij. Die gaat morgen in een debat aan staatssecretaris Halbe Zijlstra vragen of hij het acceptabel vindt dat zulke gegevens er niet zijn.
Zijlstra’s eigen partij, de VVD, vindt alvast van niet. De masterrendementen moeten snel bekend gemaakt worden, zegt kamerlid Anne-Wil Lucas. ‘Studenten moeten kunnen weten waar ze aan toe zijn.’