Zo maak je in tien stappen echte Surinaamse roti voor zes personen:
Ingrediënten
2-3 theelepels Exotimex knoflook
250 gram gele spliterwten
1 Madam Jeanette peper
500 gram zelfrijzend bakmeel
300 ml water
2 theelepels gemalen komijnzaad
100 ml olie
Ingrediënten voor de vulling
Kip, garnalen of lamsvlees
ui, tomaat, massala, aardappelblokjes, knoflook
Madame jeanette
Kouseband
zwarte peper, knoflook, ketjap, azijn
Bereiding
Stap 1: Begin met het wassen van de gele erwten.
Stap 2: Vul een pan met water tot de erwten onder staan. Zet het vuur niet te hard en laat het 30 minuten koken tot de erwten halfgaar zijn.
Stap 3: Laat het goedje uitlekken en maal het fijn in de mixer.
Stap 4: De fijngemalen erwten doe je vervolgens in een schaal en voeg komijnzaad, knoflook, peper en zout naar smaak toe om vervolgens het geheel goed te mengen.
Stap 5: Voeg een beetje water bij het bakmeel en kneed het totdat een stevige deegbal is gevormd.
Stap 6: Van het deeg vorm je balletjes ter grootte van een ei, druk vervolgens met je duim in elk balletje een grote kuil en stop er een volle eetlepel vulling in.
Stap 7: Druk de vulling goed tegen het deeg aan, druk beide randjes van het deeg tegen elkaar aan en vouw de balletjes in een draaiende beweging dicht en leg ze omgekeerd op met bakmeel bestoven folie.
Stap 8: Rol na vijf minuten de balletjes uit met de deegroller tot een mooie ronde pannenkoek.
Stap 9: Maak de rotiplaat of koekenpan heet en bak de roti hierop tot die lichtbruin is geworden. Besmeer deze zijde met olie en doe vervolgens hetzelfde met de andere kant.
Stap 10: Keer de roti tussentijds enkele keren om. De roti is gaar als die even bol gaat staan.
Bereiding van de vulling
Kip, garnalen of lamsvlees bakken in olie, ui, tomaat, massala, aardappelblokjes, knoflook en Madame Jeanette. Wanneer het gaar is, water en bouillonblok erbij. Snij de kouseband in 2 cm, bak in olie met, zwarte peper, knoflook, ketjap, een klein scheutje azijn.
Ps: vergeet vooral de madame jeanette niet te verwijderen, tenzij je een hekel aan iemand hebt.
Eet smakelijk, of: Nyan switi!
Bekijk ook dit filmpje van van de Roti-test waarin het traditionele recept het opneemt tegen Knorr in de keuken van de Hindoestaanse Cecila Calca. Het filmpje is gemaakt door studenten journalistiek Wendy Muis, Maaike Veeling, Jantine Jongebloed, Alice Boothby en Windel de Graaf. Voor meer Suriname-filmpjes -foto’s en -verhalen, check het hele dossier.
De roti-contest: homemade of Knorr? from TrajectumTV Utrecht on Vimeo.