Martje Nieuwenhuis (24) verblijft voor haar studie Maatschappelijk werk en dienstverlening (MWD) drie maanden in Suriname. Speciaal voor Trajectum vertelt ze geregeld over haar ervaringen.
In Suriname is er weinig sociale steun beschikbaar vanuit de overheid. Hierbij kan ik een hoop nadelen beschrijven, maar ik zou graag het voordeel hiervan willen belichten. Door een van mijn projecten, Women in Business, wordt er een microkrediet uitgegeven aan beginnende of bestaande ondernemers. Deze groep mensen kan geen krediet aanvragen bij de bank, omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen. De bank stelt meer eisen en wil meer zekerheid voordat er een krediet wordt gegeven. Women in Busines, heeft als doel de armoede in Suriname te bestrijden. Elke ondernemer met een goed idee kan in aanmerking komen voor een microkrediet.
Ik heb een aantal huisbezoeken mogen doen bij startende ondernemers om te zien wat ze willen doen of al doen. Er is een mevrouw die spullen in Paramaribo koopt en weer doorverkoopt aan het binnenland. Een echtpaar heeft in hun eigen keuken een mogelijkheid gecreëerd om amandelsap te maken en te verkopen aan meerdere winkels in Suriname. Een dame met een groot perceel aan een centrale weg ging kippen houden en doorverkopen aan de weg. Een andere dame werkt in het ziekenhuis en maakt schorten voor de zusters in verschillende ziekenhuizen. Dit zijn een aantal voorbeelden van de ondernemers die ik heb ontmoet. Ik heb kunnen zien dat deze mensen creatief zijn om geld te verdienen. Dit is in mijn ogen iets wat typerend kan zijn voor Suriname. Mensen proberen en moeten op verschillende manieren zelf aan geld komen. Als ik dit vergelijk met Nederland vind ik dat sommige mensen te snel geld aannemen van de overheid en zelf niet of weinig in beweging komen. Mensen worden niet gedwongen om creatief na te denken. Dit is natuurlijk ook weer logisch, want het is mogelijk en het wordt aangereikt.