Nieuws

Hbo-masters goed gewaardeerd

Er staan maar liefst tien hbo-masters in de top twintig van allerbeste masteropleidingen, blijkt uit de Keuzegids Masters 2015. Opvallend, want hogescholen bieden beduidend minder masteropleidingen aan dan universiteiten. 

De allerbeste masteropleiding van Nederland is de hbo-opleiding autonome beeldende kunst van Artez, gevolgd door diezelfde opleiding aan de Hogeschool Rotterdam. In de top vijf van de Keuzegids staat maar één wo-masteropleiding: nanoscience van de Rijksuniversiteit Groningen. De waarderingen zijn gebaseerd op studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête en deskundigenoordelen uit de zesjaarlijkse opleidingsaccreditaties.

Artez de beste
Hogeschool Artez, een kunsthogeschool met zeven masteropleidingen, biedt het beste masteronderwijs, op de voet gevolgd door Hogeschool Inholland, die vijf masteropleidingen aanbiedt. Beide hogescholen staan met twee opleidingen in de landelijke top twintig.

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft in deze editie van de Keuzegids Masters een opvallende duikeling gemaakt: de hogeschool kwam vorig jaar nog goed uit de bus maar staat nu helemaal onderin de lijst van hogescholen die veel masteropleidingen aanbieden.

HU grootste aanbieder
De ranglijst heeft in het hbo minder zeggingskracht dan in het universitaire onderwijs, doordat de hogescholen meestal maar een handjevol masteropleidingen in huis hebben. Slechts vier hogescholen hebben er meer dan tien, de Hogeschool Utrecht is met 25 opleidingen de grootste aanbieder. Ter vergelijking: studenten aan de Universiteit Utrecht kunnen kiezen uit zeventig masterstudies.

Kleinschalige masteropleidingen bieden over het algemeen beter onderwijs dan grote. De universiteiten van Wageningen 'absolute topper bij de voltijdmasters' en Maastricht 'weinig echte toppers' komen, net als vorig jaar, als beste uit de bus. Ook Nijmegen doet het goed, net als de Technische Universiteit Eindhoven en de Open Universiteit. Die laatste heeft de allerhoogste score, maar biedt alleen afstandsonderwijs aan. De twee Amsterdamse universiteiten doen het al jaren slecht in de Keuzegids, en dat is ook in 2015 niet anders.

Kleinschaligheid scoort
De beste masterstudies van Nederland zijn bijna allemaal klein, met gemiddeld zo’n vijftig tot zestig studenten per jaar, valt de Keuzegids op. Dat is volgens de redactie geen toeval: 'Er is meer persoonlijke aandacht, de lijntjes met docenten en andere medewerkers zijn kort, studenten kennen elkaar beter.'

Een voordeel van de hbo-masters is dat ze eigenlijk altijd kleinschalig zijn, omdat er minder studenten voor kiezen. Maar te klein is ook niet goed, aldus de Keuzegids. Sommige masters hebben zo weinig studenten dat de kwaliteit eronder lijdt.