Nieuws

Kwaliteitskok

Vanwaar die kookpassie?
Als kind al speelde ik al restaurantje met m’n zus. Lekker roeren in pannen en potten! Vanaf mijn 14e heb ik in restaurants gewerkt in de bediening. Zo heb ik verschillende keukens leren kennen.
Favoriete keuken?
De Midden Oosten keuken. Libanees is echt super bijvoorbeeld. Je stelt een maaltijd samen uit kleine hapjes, zoiets als tapas.
Onmisbaar ingrediënt?
Aandacht!  En natuurlijk peper uit de molen, vooral niet uit een busje, knoflook en mijn eigen mengseltje van kruiden dat ik overal voor gebruik.
Ergste kookfout?
Een goede kok is niet zuinig. Mijn grootste tip: wees royaal en heb lef. Heb liefde voor het eten. En kook vooral niet als je gestresst of chagrijnig bent.  Dan mislukt mijn eten altijd. 
Toppers?
Qua restaurant is dat momenteel Blauw in Utrecht, hippe inrichting en lekker Indonesisch. En mijn favoriete kok… Eigenlijk iedereen die voor me kookt.
Femke Bakkeren

HU-HAPJES

Kikkererwtensoepje
*
Geroosterde pitachips
*
Worteldip
*
Gebakken feta


Alle recepten zijn voor 6 personen

Uitgaande dat je wat basisingrediënten in huis hebt, zoals kruiden en knoflook, ben je voor onderstaande hapjes ongeveer een tientje kwijt.

Nodig: staafmixer of blender,  oven

 

Je kan alles tegelijk serveren. Uiteraard kun je er ook nog hapjes aan toevoegen, denk aan olijven, Turks brood, tzatziki, een groene salade……

 

Kikkererwtensoepje,

1 blikje  kikkererwten (500 gr), afgegoten

1 kleine ui, gesnipperd

1 of 2 stengels bleekselderij, gewassen en in dunne stukjes

1 teen knoflook, geplet

1 blokje kippen- of groentebouillon

halve theelepel komijnpoeder

heel veel peper uit de molen

 

evt. wat  gebakken uitjes (kant en klaar) ter garnering

 

Kook de erwten, ui, bleekselderij, knoflook en bouillon in een halve liter water tot de bleekselderij zacht is. Voeg komijn en peper toe en pureer met staafmixer tot schuimig is, zonder klontjes. Als de soep te dik is, kun je aanlengen met wat water of melk. Proef op zout en peper. Garneer evt. met wat gebakken uitjes.

 

Pitachips

1 pak pitabroodjes (8 stuks)

lekkere olijfolie

zout uit de molen of anders gewoon zout.

 

Verwarm oven voor op 200 gr. Halveer de pitabroodjes overlangs, bestrijk ruim met olijfolie, bestrooi met zout, laat in oven in +/- 8 min. knapperig worden. Snijd in 4-en.

 

Worteldipper

1 winterpeen of 8 worteltjes, gewassen, in stukjes

1 uitje gesnipperd

1,5 el gembersiroop

5 el olijfolie

Scheutje citroensap

drupje harissa (soort Marokkaanse sambal) of anders een andere pittigmaker zoals chilipoeder of sambal.

dragon, liefs verse. Ook lekker met verse koriander.

zout

 

Kook de wortel en ui in klein laagje water met zout tot ze zacht zijn. Giet af. Pureer met staafmixer in hoge kom (of blender) met scheut olijfolie, harissa, beetje citroensap en gembersiroop. Proef op zout. Schep er gehakte dragon (of koriander) door, laat afkoelen.

 

Gebakken Fetadriehoekjes

2 plakken feta (voorverpakt)

1 ei

Beetje bloem

paneermeel

sesamzaad

zonnebloemolie of olijfolie ( niet extra vierge)

evt. wat gehakte peterselie en/of partje citroen.

 

Haal de feta uit de verpakking, dep af met keukenpapier, snijd in gelijke driekoekjes ( +/- 8 per plak). Kluts het ei in een diep bord, doe wat bloem in en bord en doe een flinke bodem paneermeel in een ander diep bord meng hier een paar el sesamzaad doorheen. Haal de driehoekjes eerst door de bloem, overtollig bloem afkloppen, haal daarna door het ei en daarna door het paneermeel. Zorg dat de stukjes helemaal bedekt zijn. Verhit in een  koekenpan een behoorlijke laag olie. Als heet is, bak de stukjes snel goudbruin aan beide kanten. Haal met schuimspaan uit de pan, laat even uitlekken op keukenpapier en serveer daarna opgestapeld op een bord. Strooi er evt. wat gehakte peterselie overheen, of serveer evt. ,et een partje citroen.