Nieuws

Aantal lotingstudies gelijk

Aankomend studenten moeten dit jaar voor evenveel opleidingen loten, als vorig jaar. In het wo zijn er twee fixusopleidingen bijgekomen, in het hbo zijn het er twee minder. In totaal gaat het om 53 wo-opleidingen en 45 hbo-opleidingen.

In het wo geldt voor vier studies een ‘opleidingsfixus’: wie tandheelkunde, geneeskunde, psychologie of criminologie wil studeren moet altijd loten en kan daarbij een voorkeursinstelling aangeven. Voor nog 25 andere wo-studies wordt ook geloot, maar dan per instelling.

In het hoger beroepsonderwijs bestaat zo’n ‘opleidingsfixus’ niet. Bij alle vier opleidingen journalistiek wordt weliswaar geloot, maar dat gebeurt per instelling en niet centraal. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld mondzorgkunde en fysiotherapie. In totaal gaat het om 45 studies.

Van de aanstaande eerstejaars hebben zich ongeveer 27 duizend aangemeld voor een opleiding met een numerus fixus. Dat zullen er nog meer worden, want scholieren kunnen zich nog tot 15 mei aanmelden voor de procedure. Op 14 juli worden de uitslagen bekend.

Iedere opleiding kan bij DUO een numerus fixus aanvragen wanneer het aantal beschikbare plaatsen aan de instelling kleiner is dan het verwachte aantal studenten dat zich aanmeldt.