Nieuws

Aardbevingen kosten Hanzehogeschool miljoenen

De aardbevingen in het noorden van het land gaan de Hanzehogeschool Groningen tussen de 60 en 120 miljoen euro kosten. Of de instelling alle schade kan verhalen op de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is nog maar de vraag.

Tot nu toe hebben de aardbevingen in Groningen de Hanzehogeschool acht miljoen euro gekost, laat een woordvoerder weten. De schade na de beving eind september – toen de gebouwen op de Zernikecampus voor het eerst flink heen en weer schudden – bedroeg 3,5 miljoen euro, de rest van het geld is bijvoorbeeld besteed aan het vastzetten van kasten met gevaarlijke stoffen of het aankopen van veiligere panden, bijvoorbeeld voor het conservatorium.

Schade na schokken
En dat is nog maar het begin: een onafhankelijk bureau heeft berekend dat aardbevingen de Hanzehogeschool de komende jaren tussen de 60 en 120 miljoen euro zullen kosten. Dat is niet alleen de schade na schokken. Gebouwen moeten veiliger worden, zowel op de Zernikecampus als in de binnenstad. Het ministerie van Economische Zaken beraadt zich nog op een norm voor de veiligheid van gebouwen in het gebied. Daarvan is het uiteindelijke bedrag mede afhankelijk. 

De eerste rekening van 3,5 miljoen euro is al bij de NAM neergelegd en de Hanzehogeschool is van plan ook de rest van de kosten te verhalen. Of dat daadwerkelijk gaat lukken is nog maar de vraag. De hogeschool is nog in onderhandeling over de betaling. 'We willen geld dat bedoeld is voor onderwijs natuurlijk niet besteden aan aardbevingsschade', aldus de woordvoerder. 

Omvangrijke klus
Bij het overleg zitten ook de gemeente Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. Een woordvoerder van de RUG laat weten dat ook die instelling de kosten van aardbevingen wil verhalen op de NAM. 'Op dit moment worden alle gebouwen doorgemeten en gecontroleerd. Dat is een omvangrijke klus, waar we nog zeker het hele jaar mee bezig zijn.'

De NAM kon nog niet reageren.