Achtergrond

Oudenoord 700

Met Oudenoord 700 heeft de faculteit Natuur en Techniek er een gebouw bij met veel technologische verbeteringen. Het nieuwe paradepaardje van de Hogeschool Utrecht is nagenoeg af en wordt op 9 oktober officieel geopend. Trajectum liep samen met de projectleiders alvast een rondje door dit high-tech gebouw.

Vanaf buiten vallen de twee diagonale betonbalken, waarop het nieuwe glazen gedeelte rust meteen op. De nieuwbouw en gerenoveerde gedeelte zijn via een hal met elkaar verbonden. Bij binnenkomst valt het atrium met de glazen kap direct op. Voor dit ontmoetingsplein werd het schoolplein van Oudenoord 700 overdekt. Het is ingericht als werkatelier voor studenten, maar het is ook een goede plek om te lunchen, vergaderen of te niksen. Er staan werkbanken en werkboxen voor grotere projecten.

Projectleider Diane de Kruijf legt uit wat het uitgangspunt bij de bouw was: ‘Op de andere locatie, Nijenoord 1, hebben we genoeg lokalen voor tachtig studenten. Die hebben we hier dus niet nodig. We hebben alleen gekeken hoe studenten en docenten zo optimaal mogelijk gebruik kunnen maken van de ruimte en faciliteiten en waar zo efficiënt mogelijk les wordt gegeven. De verbouwing was nodig omdat het oude gebouw niet meer voldeed aan de eisen voor modern technisch onderwijs.’

Het complex heeft vier verschillende compartimenten met elk een eigen luchtklimaat. ‘De Hogeschool kent op andere locaties veel problemen met de airco’, zegt collegaprojectleider Guus Adriaanse. ‘Daarom hebben we hiervoor gekozen.’ Op de twee werkplekken waar docenten van de drie opleidingen (werktuigbouwkunde, elektrotechniek en installatietechniek) werken, zijn geluidsdempende plafonds aangebracht en een opvallende design tapijt gelegd. Zwarte geluidsdempende kasten scheiden de ruimte. Elke docent heeft 4,5 meter kastruimte.’


Het meubilair in de theorielokalen is iPod-wit en de muren zijn gebroken grijs geschilderd. In elk lokaal kan een docent zijn laptop inpluggen en whiteboard of beamer gebruiken. De projectteamruimtes worden door vurenhoutwanden van elkaar afgescheiden. Elk projectgroepje heeft een eigen groene opbergkast met codeslot om werk in te bewaren.

Het gebouw is een etalage voor het technisch onderwijs. Studenten zien direct wat techniek inhoudt en waarvoor ze de studie doen. ‘De techniek druipt er van af’, zegt De Kruijf.