Achtergrond

Pisang honing

‘Waarom zou je het kerstdiner niet eens afsluiten met een Indonesisch dessert? Dat past prima in de trend van fusion kitchen. Pisang honing is lekker snel en makkelijk te maken; niet onbelangrijk omdat je natuurlijk geen zin hebt om lang in de keuken te staan als het diner gaande is.

Op Bali, waar ik ben geboren, vierden we kerst paradoxaal genoeg op z’n Nederlands. Daar heb ik sfeervolle herinneringen aan. Mijn vader was chefkok in een hotel dat eigendom was van de Nederlandse staat. Wij woonden in het hotel, de keuken was mijn speeltuin. Elk jaar stuurde Nederland een hele vracht kerstversiering op. Op tafel stonden Hollandse gerechten als gevulde kalkoen en banketstaaf.

Inmiddels ben ik bekeerd tot het hindoeïsme en heeft kerstmis voor mij geen religieuze betekenis meer. Normaal breng ik de dagen door op Bali met familie, maar dit jaar zit ik lekker thuis onder de kerstboom met mijn partner. Zelf ga ik niet koken; ik kook al het hele jaar door voor anderen. Het zou leuk zijn als we door vrienden te eten worden gevraagd, maar die kans acht ik klein. In de afgelopen vijf jaar hebben ze dat één keer aangedurfd. Toen gingen we steengrillen; moest ik mijn vlees alsnog zelf bakken!

Voor de pisang honing verwarm je de oven voor op 150 graden. Vet een ovenschaal met boter in. Pel de bananen en snijd ze in de lengte doormidden. Leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Sprenkel de honing eroverheen en verdeel er wat klontjes boter op. Zet de schotel in de oven en bak de bananen een halfuur tot ze lichtgekleurd zijn. Klop de slagroom lobbig. Hak de amandelen grof, strooi ze over de bananen. Serveer het gerecht op een dessertbordje met een bolletje kokosijs. Als je het helemaal af wilt maken, strooi je ten slotte nog wat gedroogde geraspte kokos over het dessert. Geef de slagroom erbij.’

Ingrediënten:
30 gram boter
8 kleine of 4 grote bananen
1½ dl vloeibare honing
2½ dl slagroom
100 gram blanke amandelen
Een bak kokosijs