Achtergrond

Stage: Kuifje in Utrecht

Wie Pim Brassien (21)
Studie Derdejaars journalistiek
Waar AD Utrechts Nieuwsblad
Periode December – februari
Uren 45 uur
Stagevergoeding 240 euro per maandag

‘Ik wilde graag stagelopen bij het AD Utrechts Nieuwsblad, bewust bij een dagblad in plaats van een huis-aan-huisblad. Ik ben ambitieus en ga voor het hoogst haalbare. Het bleek meteen een goede keus: in mijn eerste week mocht ik al met minister Van der Laan op pad door Ondiep en Zuilen.

Vlak voor de jaarwisseling ben ik flink op mijn plaats gezet, toen ik de redactie opkwam met een groot vuurwerkpakket. Dat had ik gekregen van een leverancier, als dank voor het stuk dat ik had geschreven. Ik vond het leuk, maar de redacteuren vonden mijn gedrag onethisch, ik had de geste van de man niet mogen aannemen. Nu ontstond de indruk dat ik was omgekocht om volgend jaar weer een groot stuk op de voorpagina van de stadskrant te schrijven.

Het effect dat een artikel kan hebben, merkte ik toen er een raadsvergadering naar aanleiding van een stuk van mij werd gehouden. In de Albert Heijn hing een aankondiging van de zondagsopening in 2009 en ik ben gaan bellen met wat politieke partijen. Voor de ChristenUnie, het CDA en de SP kwam het bericht als een volslagen verrassing. In de vergadering werd vaak naar mijn stuk verwezen, dat gaf een enorme kick.

Mijn stage verloopt tot nu toe prima, ik mag veel schrijven. Ik heb al een paar keer de voorpagina gehaald en ben zelfs al in het landelijke AD gekomen met een bericht over de gestopte band Leaf. Het is hard werken, ik ben ’s avonds doodop. Als ik niet voor elf uur in bed lig, moet ik me de volgende dag met koffie op de been houden. Veel uitgaan zit er niet meer in.’