Achtergrond

Studieverenigingen in de aanbieding

Elke student herinnert zijn eerstejaarsintroductie. Enthousiaste vrijwilligers die voor rondleidingen zorgen en net zo hard feesten op het introkamp als jijzelf. Vaak zijn die vrijwilligers lid van de studievereniging van jouw opleiding. Het lidmaatschap van zo’n vereniging heeft voordelen als korting op feesten en boeken, gezelligheid en een goed netwerk. Maar niet alle studieverenigingen zijn even bekend bij hun doelgroep. USF Studentenbelangen doet een onderzoek naar deze (on)zichtbaarheid. Trajectum zet de achttien studieverenigingen van de hogeschool voor je op een rij.

UVIS

(Utrechtse Vereniging voor Informatica Studenten)
* 50 Leden
* Gratis mediation
* Gezelligheid gegarandeerd
* Het bestuur: de ideale opstap
naar het werkende leven

INFO
Ben je informaticastudent en kamp je met studieproblemen? Dan kun je altijd aankloppen bij UVIS. Hier, in de kelder van Nijenoord, wordt ‘ook wat mediation aangeboden’, door voorzitter Karel Voorst Vader (26, vijfdejaars bedrijfskundige informatica) en zijn medebestuursleden. En feestjes? Die laten ze aan buurman en studentenvereniging Cabo Bianco over (aan de overkant van de gang).

IMAGO
UVIS-ten houden ervan om na de colleges nog even te blijven plakken.

Lid worden? www.uvis.nl

U.T.V.
(Utrechtse Technische Vereniging)
* 800 Leden
* Motto: Niks moet , alles mag
* Vijf keer per jaar FEEST
* Voor AL je studie studieboeken

INFO
U.T.V is de grootste, de oudste (ze bestaan al 90 jaar) en de actiefste vereniging binnen de FNT. Maar liefst vijf keer per jaar zet U.T.V. de bloemetjes buiten met verenigingsfeesten. Maar er is nog meer: zo kun je, na een lange schooldag terecht in het U.T.V café (Locatie: de kelder van Nijenoord) en staan er geregeld kroegentochten, lezingen, gastcolleges en een keer per jaar een wintersport op het programma.

IMAGO
Volgens secretaris Arnoud Middel (21, tweedejaars civiele techniek) lopen er bij U.T.V voornamelijk gezellige mensen rond. Juist…

Lid worden? www.utvweb.nl

Micros
* 50-60 Leden
* Ieder voorjaar: BBQ
* 10% Korting op studieboeken
* Ruim cursusaanbod

INFO
‘We hebben serieuze plannen voor een terugkomende blokborrel waar studenten en docenten stoom kunnen afblazen na een tentamenweek’, vertelt voorzitter en tweedejaars
werktuigbouwkunde, Wim van Petegem (20). Maar Micros doet meer voor haar leden. Zo bieden ze een ruim aanbod aan bedrijfsexcursies aan en kun je verschillende cursussen (in bijvoorbeeld stresshantering en netwerken) volgen.

IMAGO
Micros richt zich voornamelijk op studenten werktuigbouwkunde. En dit zijn, volgens Wim, vooral erg sociale mensen.

Meer info: www.oshu.nl

SROT
(Studenten Raad Operationele Techniek)
* 200-300 Leden
* Bedrijfsexcursies
* Automatisch lidmaatschap

ACTIVITEITEN
De FNT telt zo’n zes studieverenigingen, maar van een moordende concurrentiestrijd om de het binnenhalen van de meeste leden is absoluut geen sprake. Sterker nog; SROT, Micros en Artech organiseren twee keer per jaar samen een bedrijfsdag waar studenten en bedrijven met elkaar in contact komen.

IMAGO
Arie van Scheepen (21), tweedejaars Civiele Techniek en voorzitter: ‘Wij zijn betrokken, toegankelijk, begaan, nadenkend en inderdaad, mannelijk.’ De vereniging heeft geen enkel vrouwelijk lid.

Lid worden? www.srot.nl

Uranymus
* GRATIS koffie en thee
in het eigen cafe!
* Studiegerelateerde
studentenvereniging
* Ontmoet technische vrouwen!

DE FEITEN
Uranymus is gevestigd in de F.C. Donderstraat. Deze studentenvereniging is gekoppeld aan de studie Life Sciences & Chemistry. De 435 leden betalen per jaar 25 euro, maar krijgen daarvoor korting terug op vele activiteiten. Uranymus heeft een eigen café, waar je ook als niet lid gratis koffie en thee kunt halen. Ontgroenen hoeft niet, maar tijdens het introkamp wordt er wel van je verwacht dat je met je buik door de macaroni schuift!

IMAGO
Uranymus is de enige vereniging
binnen Natuur en Techniek met een man/vrouw-verhouding van fifty/fifty. De feesten, die standaard in het K-sjot worden gegeven, zijn zo populair dat ze ook worden bezocht door studenten van andere technische studies.

Lid worden van Uranymus?
www.uranymus.nl

VIA
(Vereniging Industriële automatisering)
* Gratis VIAVIA in je postvak
* Twee weekexcursies
* 110 Leden
* Gratis lidmaatschap

INFO
De VIA is de studievereniging van de opleiding Industriële Automatisering, en bestaat al 17 jaar. Het is een grote vereniging voor een relatief kleine opleiding. De studentenvereniging geeft het verenigingsblad VIAVIA uit in een oplage van 500 stuks.

IMAGO
VIA kent 110 leden en bestaat uit alleen maar mannen. De vereniging staat dicht bij de leden. Voorzitter Jean Marie Bonnier (23) beschrijft de VIA als een ‘kleine, stabiele vereniging qua bestuursleden. Er is goed contact onderhoudt tussen studenten, docenten en bedrijven.’

ACTIVITEITEN
De studievereniging organiseert een netwerkdag voor bedrijven en studenten. Een aantal keer per jaar zijn er borrels en feesten. Dit jaar komen daar mogelijk culturele en sportieve activiteiten bij. Wat zeker op de planning staat zijn de dag-en weekexcursies. Een van die weekexcursies is de Automatiseringsbeurs in Hannover.

VET
(Vereniging Elektrotechniek/Telematica)
* Poolavonden
* Filmavonden
* Praktijkbezoeken

INFO
VET is er voor elektrotechniekstudenten. Naast ontspannende pool- en filmavonden organiseert VET bedrijfsuitjes om de studenten inzicht te geven in elektrotechnische bedrijven. De vereniging is bezig om abonnementen op technische bladen gratis aan de leden te verschaffen.

IMAGO
VET kent 70 leden, waarvan 10 erg actief zijn. Voorzitter Hans van Wieren (21) is vijfdejaars en volgens hem is VET: ‘Ontspannend, maar leerzaam. Heel handig om in contact te komen met bedrijven voor een stage. En krijg je door de praktijkbezoeken inzicht in de positie van het werkveld’.


LeF

* Automatisch lidmaatschap
* Gratis wekelijkse lezingen!
* Studiereizen en indoorskiën

INFO
LeF staat voor Letterlijk en Figuurlijk. Wekelijks organiseert de vereniging lezingen van beroepsjournalisten. Dit bonusprogramma geeft de studenten extra studiepunten. Daarnaast regelt LeF reisjes en zijn er veel feesten. LeF biedt ook sportieve excursies zoals indoorskiën aan. De voorzitter is de 25-jarige Onno Poelmans die zelf niet vies is van een wedstrijd modderworstelen voor zijn school.

IMAGO
Volgens het bestuur zijn LeF-leden: ‘Intelligent omdat ze het bonusprogramma volgen en hiermee extra studiepunten verdienen. Ze houden van een biertje en zijn lefgozers. Net als echte journalisten’.

Lid worden? www.humedia.nl/
profile/lef

Connect
* 50 Leden
* 5 Euro per lidmaatschap
* Korting op veel beurzen!

IMAGO
Deze studievereniging is voor digitale communicatie-studenten. Het heeft de laatste jaren een duf karakter gekregen. Maar de 23-jarige voorzitter Wessel Strengholt gaat hier verandering in brengen. ‘We gaan dit jaar samen met LeF schoolfeesten organiseren, een introkamp en andere activiteiten opzetten en daarmee afrekenen met het duffe imago.’
De leden van Connect zijn voornamelijk mannen. ‘Ze houden meestal niet van het verenigingsleven’, volgens de voorzitter.

TOEKOMST
Dit jaar gaat Connect een vaste avond in de week of maand inlassen om met de leden een avond flink te stappen. Een goed voornemen.

Lid worden? www.svconnect.nl/Aanmelden


VOX

* VOOR JOU!!! (Als je communicatiemanagement, bedrijfscommunicatie of eventmanagement studeert)
* VOX is: sociaal, zakelijk
en gezellig
* 175 Leden
* VOX bestaat grotendeels
uit zakelijke vrouwen

IMAGO
Confetti heeft haar wilde haren verloren en gaat sinds dit jaar door onder de naam VOX. ‘Dat betekent stem in het latijn. VOX komt zo wat zakelijker over en dat is handig bij het benaderen van bedrijven’, legt derdejaars communicatiemanager en voorzitster Tamara (19) uit. En dat is nu net wat VOX naar de buitenwereld wil uitstralen.

FEESTEN
Wees niet bang; er wordt ook gefeest. Ook in samenwerking verenigingen als Pecunia of UTV om de man/vrouw verhoudingen in balans te houden.

Lid worden? www.stichtingvox.nl

Archraad
* Nieuw! Nieuw! Nieuw!
* Wil je helpen opbouwen?
* Creatief
* Samenwerking met het OCW

INFO
De Archraad is de jongste studievereniging van allemaal. Ze bestaat slechts twee jaar en heeft nog geen eigen ruimte. Dat deze vereniging voor studenten van de faculteit Educatie jong is, wil niet zeggen dat er nog weinig activiteiten van de grond zijn gekomen. Archraad organiseerde de introductie en het verenigingsfeest in het K-Sjot trok maar liefst 300 mensen. Dit jaar zal er een studiereis naar Kopenhagen georganiseerd worden en komt er een samenwerking met het OCW voor onderwijskennisuitwisseling.

IMAGO
Ivo de Gooijer, de 24 jarige voorzitter, wil meer sfeer brengen bij de faculteit Educatie. Hij wil actieve leden die hun creativiteit niet kwijt kunnen binnen het lespakket. ‘Iedereen die alleen wil feesten is natuurlijk ook welkom, maar wij willen veel betrokken studenten bij het onderwijs.’

Lid worden? www.archraad.nl

Signum
* Ondersteuning in de wereld van gebarentaal
* Borrels
* Kanoën
* Jaarlijks gala!

INFO
In de zomer van 2003 is deze vereniging voor tolken geboren. Signum wil de schakel zijn tussen de studenten, de dovenwereld en het toekomstig werkveld. Voor de leden organiseert Signum lezingen, rondleidingen in de praktijk, borrels en het jaarlijkse gala. Ook ligt de organisatie van het introductie kamp voor de nieuwe eerstejaars in de handen van deze vereniging. Momenteel zijn er 100 studenten lid van Signum. Een hoog aantal als je kijkt naar het aantal studenten.

IMAGO
De voorzitster van Signum is de 20-jarige Loes Willink. Naast de studiegerelateerde activiteiten organiseert de vereniging activiteiten als kanoën, bowlen, borrels en het eindfeest. De leden zijn vooral eerstejaars en actief betrokken om meer kennis en contacten op te bouwen.

Wil je ook bij Signum? www.sharepoint.hu.nl/sites/signum

Pecunia
* Zakelijke contacten
* 15 Euro per jaar
* Studentikoos karakter
* Afterstress-feest
* 450 Leden

INFO
Pecunia is vijf jaar geleden ontstaan uit de zeven studieverenigingen die de faculteit destijds kende. De studentenvereniging van Maatschappij en Recht is ook in deze fusie opgegaan. Nu heeft Pecunia 450 leden en eigen sociëteit in een werfkelder onder de Tivoli. De vereniging regelt het introkamp en de jaarlijkse wintersportreis. Aan het einde van elk blok geeft Pecunia traditioneel het Afterstress-feest. Elke donderdag gaat de soos open om een biertje te drinken.

IMAGO
Pecunia heeft een studentikoos
karakter volgens vierdejaars accountancy en voorzitter Roald Haverkamp (20). ‘Onze leden willen meer uit hun studententijd halen. Contact met bedrijven maken om zo een goede stageplek te regelen.’

Lid worden? www.svpecunia.nl

Paramedus
* Gala
* BBQ
* Sportief
* 470 Leden
* Voor maar 15 euro per jaar!

INFO
Paramedus is de studievereniging van de faculteit Gezondheidszorg. Het is de enige vereniging van de faculteit en dekt daarom alle studies. Het is een goede manier op in contact te komen met andere verwante werkgebieden. De vereniging kent een aantal commissies, waaronder een gala-commissie. Naast vijf themafeesten houdt Paramedus jaarlijks een BBQ. Het grootste feest is het gala wat traditioneel in kasteel Heeswijk gegeven wordt. Het idyllische plaatje wordt dit jaar veranderd, omdat het kasteel te klein is en Paramedus een grotere lokatie moet zoeken.

IMAGO
De leden van Paramedus zijn volgens voorzitster Maayke Binnema (22) sportief. ‘Het komt ook overeen met de studies die wij hebben.’ Paramedus organiseert uitjes als wintersport, zeilen en bowlen. Bij deze activiteiten ligt het vrouwengehalte op 90%.

Lid worden? www.paramedus.nl


SPA

(Studievereniging Personeel en Arbeid)
* Automatisch lid (Als je Personeel en Arbeid studeert!)
* Jong en ambitieus
* Bestaat uit tweederde vrouwen

INFO
SPA bestaat al 18 jaar en richt zich voornamelijk op de eerste en tweedejaars studenten. ‘Maar we willen nu ook meer gaan betekenen voor
de ouderejaars’, zegt voorzitster Margot Stalker (20).
Naast de feesten, die drie keer per jaar gegeven worden, organiseert SPA het introkamp, borrels en lezingen. Dit jaar is de eerste studiereis van de vereniging! Bestemming? Brussel.

Lid worden? www.spaonline.nl