Achtergrond

Trajectum’s zomerguide

Wordt het de fullmoon party op Ko Phangan? Snorkelen op de Great Barrier Reef? Shoppen in New York? Op safari in Afrika? Een festivalletje op een eiland in Boedapest? Surfen in Biarritz? Of een volksdanscursus in Bratislava? WACHT! Neeeee… Kredietcrisis. Zelfs een kaartje naar Lowlands doet al pijn in je portemonnee. Er zit dus maar een ding op: dit jaar vier je vakantie in eigen stadsie. Trajectum viert mee, biedt exclusief voor lezers deze vakantiebrochure aan. Van high brow culture, naar low-brow festivalgevoel. The summer of ’09.

PARADE 2009
10-26 juli

Gratis*

*Voor 17.00 uur

Rondreizend festival. Utrechtse editie, ideale ligging op steenworp afstand van het Utrecht Centraal. Ruim twee weken lang een afwisselend theaterprogramma voor jong en oud.

Algemeen:
In iedere stad waar de Parade verschijnt, slaat dit rondreizend festival haar tentenkamp op. Of je nu van lach-of-ik-schiet-show of Shakespeariaans drama houdt; op de Parade vind je het allemaal. Waan je op een ouderwetse kermis vol spanning en entertainment.

Entertainment:
Per dag zijn er tientallen voorstellingen, vaak speciaal voor de Parade gemaakt. Deze variëren van drie tot veertig minuten. De artiesten gaan back to basic en proberen op ludieke manier haar gasten de tent in te lokken. Laat je verbluffen door het rijke aanbod en talent.

Goed om te weten:
Voor de jonge bezoekers is er iedere dag vanaf 15.00 uur de kinderparade.

Ligging:
* Direct aan het centraal station waar tevens streekbussen vandaan vertrekken
* Centrum op 200 meter loopafstand
* Een schaduwrijke koele omgeving
* Bewaakte fietsenstalling

Wij garaderen: Een dagvullend theaterprogramma voor jong en oud

De soundtrack:
Rain on your parade – Duffy

Pictogrammen:
054, 017, 012, 075, 070, 033, 029, 025, 103

TWEEDAAGSE IN HET JULIANAPARK
*NIEUW*
v.a € 10,-

In deze lommerrijke oase in hartje Zuilen, kun je je zaterdag 27 en zondag 28 juni onderdompelen in internationale sferen en rocken op de beats van onder andere Voicst, Lucky Fonz III en aanstormend talent The Pikeys (winnaars van de Utrechtse popprijs).

Algemeen
Dag 1: Rond het middaguur verkas je naar het Julianapark. Aan het eind van de dag begint hier de preparty met de POPzaterdag, een avond boordevol Hollandse pop en rock van dit moment. En dat allemaal voor tien euro!
Dag 2: Het Wereldfeest Utrecht is het interculturele festival. Hier kun je de hele dag genieten van eten, drinken, zang en dans uit alle windstreken. Doe je lekker zelf actief mee? Neem dan deel aan een van de workshops Salsadansen.

Exclusief: entree POPzaterdag € 10,-.

Entertainment:
Van oerhollandse rock op zaterdag naar topacts uit Suriname, Brazilië en Marokko.

Ligging:
* 50 meter van station Utrecht Zuilen
* Gratis parkeergelegenheid in de buurt
* 10 minuten fietsen vanaf het centrum
* Nabij de multiculturele Amsterdamsestraatweg
* Overdekt zwembad op 1km afstand

Goed om te weten:
Tijdens het wereldfeest is de entree gratis

Wij garanderen:
Een goed staaltje multicultuur

De soundtrack:
Around the world – Daft Punk

Pictogrammen:
011, 005, 122, 025, 024, 044. 057, 070, 084

KEN JE FILMKLASSIEKERS
Springhaver en Louis Hartlooper Complex

GRATIS

Utrechts leukste bioscopen vieren op maandag 27 en dinsdag 28 juli een feestje. Daarom trakteren zij haar bezoekers op een speciaal filmprogramma waarin de kaskrakers uit de vijfjarige geschiedenis van het Louis Hartlooper Complex de revue passeren.

Algemeen:
Dertig jaar geleden vestigde filmmaker Jos Stelling filmtheater Springhaver op de hoek van de Springweg en de Haverstraat. Vijfentwintig jaar later breidt hij uit met het Louis Hartlooper Complex op het Ledig Erf. Met succes; in de vijf jaar is dit voormalig politiebureau verkozen tot beste filmhuis van Nederland.

Entertainment:
Laat je (wederom) meeslepen door Into the Wild, Amelie, Antonement, As it is in heaven, Control of Eternal Sunshine of the Spotless Mind op groot scherm.

Goed om te weten:
Naast films kun je in dit etablissement prima eten en drinken in de bijbehorende eetcafés

Ligging:
* Midden in het bruisende centrum van Utrecht
* Drink na een film in het LHC nog een biertje op het Ledig Erf, een pittoresk bier café aan de overzijde van het filmcomplex

Wij garanderen:
Ontspannen avondje in het donker

De soundtrack:
Girls on film – Duran Duran

Pictogrammen:
031, 033, 025

SUMMER DARKNESS
Vanaf € 17,50

Het festival Summer Darkness heeft een ideaal programma voor als je zonnemoe bent. Hier kun je drie dagen lang genieten van gothic muziek en lifestyle. Of flaneer tijdens gothicwalk door de facades van Utrecht.

Algemeen:
In augustus vindt in de binnenstad van Utrecht het Summer Darkness festival plaats. Een driedaags Underground Lifestyle festival, met nadruk op gothic muziek en lifestyle. Naast muziek, kun je tijdens Summer Darkness ook genieten van rondleidingen in musea, kerkconcerten en een gothic- en fantasymarkt.

Entertainment:
Enkele bands die de afgelopen jaren hebben opgetreden zijn Echo and the Bunnymen, Bauhaus, VNV Nation, Therion, Paradise Lost, Moonspell, Welle:Erdball, Combichrist en Qntal. Kijk voor het volledige programma op www.summerdarkness.nl.

Ligging:
* Summer Darkness vindt plaats op verschillende locaties: Tivoli, Ekko, Domkerk, etc.

Wij garanderen:
Een zien en gezien worden spektakel

De soundtrack:
Back to Black – Amy Winehouse

Pictogrammen:
033, 084, 029, 054

ROCKIT OPEN AIR 2009
25 juli

Vanaf € 38,50

Twaalf uur (van elf tot elf) lang aan één stuk door alleen maar beats. Nationale en internationale dj’s vullen je dag!

Algemeen:
Op de laatste zaterdag van juli wordt het recreatieterrein bij de Maarsseveense Plassen weer omgetoverd tot één grote speeltuin. Rockit Open Air biedt daar zaterdag 25 juli dance-muziek van elf tot elf, maar ook theater en ander vermaak. Het fraaie terrein biedt daar met haar uitgestrekte velden, strand, speelplaatsen en waterfonteinen ook het perfecte decor voor.

Entertainment en amusement:
Het programma biedt dit jaar meer dance, minder hiphop. Diverse artiesten waaronder Alex Under, Steve Bug, Michel De Hey, Derrick May, DJ Erick E, DJ Remy en Steve Rachmad zorgen voor een voor amusement om deze vijfde editie van ROCKIT Open Air nog spraakmakender te maken dan voorgaande jaren.

Ligging:
* Recreatieterrein Maarsseveense Plassen
* Nabij strand
* Pendelbussen vanaf Utrecht Centraal
* Zwemmogelijkheden

Goed om te weten:
Niet tevreden over je outfit? Koop ter plekke een gecustomized t-shirt

Wij garanderen: festivalgevoel!

De soundtrack:
Dusk till Dawn – Ladyhawke

Pictogrammen:
024, 046, 054, 084, 033, 097, 058

AIR PRESSURE
4 juli t/m 13 september

GRATIS voor studenten!

De expositie Air Pressure is absoluut de moeite waard om deze zomer naar een (vrijwel) studentvrije Uithof te crossen. Hier exposeert de wereldberoemde kunstenaar Paul McCarthy (niet te verwarren met de Beatle) met zijn levensgrote opblaasbare sculpturen.

Algemeen:
Paul McCarthy wordt beschouwd als een van de belangrijkste levende kunstenaars. Sinds eind jaren ‘60 is hij actief in uiteenlopende media, maar het is pas sinds het vorige decennium dat zijn werk een breder kunstpubliek bereikte.

Entertainment:
Sinds enkele jaren werkt McCarthy gestaag aan een oeuvre van grote opblaasbare sculpturen, de ‘inflatables’. Het meest bekende voorbeeld is de sculptuur Santa Claus, in Nederland even berucht als befaamd vanwege de controverse over de bronzen versie ervan (bijgenaamd Kabouter Buttplug) in Rotterdam.

Ligging:
* Botanische Tuinen, locatie Fort Hoofddijk
* Nabij De Uithof
* Bussen vanaf Utrecht Centraal

Goed om te weten:
* Dagelijks tussen 10-17 uur geopend
* Extra avondopenstellingen op 9 juli, 29 juli, 18 augustus en 9 augustus
* Elke bezoeker ontvang een informatieboekje met uitleg over de werken in de tentoonstelling
* Tijdens de tentoonstelling worden regelmatig rondleidingen verzorgd

Wij garanderen:
Een flinke snuif cultuur

De soundtrack:
We all stand together – Paul McCartney

Pictogrammen:
062, 082

FORT AAN DE KLOP
€ 6,- p/nacht

Pssst… Tussen de hoge flats van Overvecht ligt een geheim groen eilandje verscholen. Ze noemen het Fort aan de Klop en hier kun je eten, drinken, vergaderen én overnachten in een tentje.

Algemeen:
Fort aan de Klop is ooit gebouwd om iedereen buiten te houden, tegenwoordig staan de poorten juist wagenwijd open. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Al zitten er geen poortwachters meer in het uit 1851-stammende wachthuis. Hier kun je tegenwoordig een boterhammetje eten.

Doen:
Zin in een ander behangetje? Het kampeerterrein biedt 25 tentplaatsen op de wallen van het fort. Voor € 6,- per persoon huur je een plaatsje op deze stadscamping, midden in de natuur. Ideaal voor een weekendje weg.

Ligging:
* Slechts 20 minuten fietsen vanaf het centrum van Utrecht
* Supermarkt in de buurt (AH XL)
* Zwembad de Kwakel om de hoek
* Maarsseveense plassen op vier kilometer
* Station Overvecht op twee kilometer
* Pittoreske omliggende plaatsjes, Westbroek, Voordorp

Goed om te weten:
Douches zijn gratis

Wij garanderen:
Het buitenleven

De soundtrack:
Seven days in sunny June – Jamiroquai

Pictogrammen:
118, 114, 041, 039, 006, 062, 061, 024

STRAND OOG IN AL
Hele seizoen!
Gratis*

Bezoek hét stadstrand van Utrecht

Algemeen:
Op het punt waar het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal samenstromen ligt Strand Oog in Al. Een complete strandvakantie op fietsafstand. Hier kun je de hele zomer met je voeten in het zand luieren.

Entertainment:
Voor meer avontuur kun je ook op Strand Oog in Al terecht. Het hele seizoen vinden er verschillende activiteiten plaats. Zo gaan vrijdags de voetjes van het zand tijdens de wekelijkse After Work Party. Zondags loungen tijdens de Steamy Sunday Afternoon.

Goed om te weten:
Op het stadsstrand staat een strandpaviljoen waar je ook lekker overdekt kunt zitten met een groep voor een lunch of barbecue.

Ligging:
* Koele plek aan het water
* Tien minuten fietsen van Utrecht Centraal
* Goed bereikbaar met het openbaar vervoer (buslijnen 5 en 10, halte Racinelaan)

Openingstijden: Strand Oog in Al is op donderdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 24.00 uur. Op maandag t/m woensdag alleen met mooi weer.

Wij garanderen:
Zon en zaligheid

De soundtrack:
Club Tropicana – WHAM!

Picto’s:
115, 025, 090, 029, 084, 097

22e MALIEBAANFESTIVAL
De Piekenkermis
10 juli – 16 juli

De leukste,

de attractiefste,

de gezelligste,

de goedkoopste kermis van Europa.

Alle attracties voor € 1,-. 
Gratis optredens met muziek, volksdansen, een circus en vuurwerk.

Algemeen:
Het Maliebaanfestival, in de volksmond Piekenkermis genoemd, is een volksfestival waar je alle kermisattracties voor een piek kunt beleven.

Entertainment:
Laat je verbluffen door het magistrale uitzicht vanuit reuzenrad of wat dacht je van een griezelritje in het spookhuis? Laat je toekomst lezen door een waarzegger en geef je buurman ervan langs in de botsauto’s. Op het terrein aan de Maliebaan staan maar liefst veertig kermisattracties voor jong en oud. Samenvattend het Maliebaanfestival (Piekenkermis) is een ouderwets gezellige kermis met vele gratis evenementen voor jong en oud.

Ligging:
* Het Maliebaanfestival (Piekenkermis) wordt gehouden op een schitterende locatie aan de Maliebaan vlakbij het centrum en het Spoorwegmuseum.
* Goed bereikbaar met het openbaar vervoer (lijn 3) richting Fockema Andraealaan.
Parkeer gelegenheid op de ventwegen, tijdens de enorme braderie op Zondag 13 juli moet u iets verder weg parkeren bijvoorbeeld in de parkeergarage aan de Kruisstraat. Zie de plattegrond op deze pagina.

Wij garanderen:
Een rollercoasterride

De soundtrack:
Must be the money – Nelly

Picto’s: 044, 055, 046, 064, 073

FESTIVAL VOOR ZANGERS
17 t/m 26 juli

Zing mee met Europa Cantat. Dit jaar exclusief in Utrecht.

Algemeen:
Nachtegaaltjes die op zoek zijn naar mede-zangers, kunnen dit jaar gewoon binnen de stadsmuren blijven. Het Europa Cantat komt deze zomer naar je toe. Dit zingfestijn vindt eens in de drie jaar plaats. Telkens in een andere stad. Dit jaar dus in de Domstad.

Doen!
Individuele zangers, koorzangers en ensemble zangers kunnen meedoen aan uitdagende en inspirerende ateliers, mensen van allerlei nationaliteiten ontmoeten en genieten van samen zingen onder leiding van grote dirigenten, en luisteren naar muziek.

Entertainment:
Luisteraars kunnen naar de tientallen koorconcerten met klassieke muziek, vocal jazz, showchoir, volksmuziek en musical.

Goed om te weten:
Er worden ruim 3000 deelnemers verwacht.

Ligging:
* Verschillende locaties in het centrum.

Wij garanderen:
Een vrolijke noot

Meer info op: www.europacantatutrecht.nl

De soundtrack:
No more singing the blues – Kyteman

Picto’s: 084, 027, 059, 038, 070

LEPELENBURG
UTRECHT IN VERVOERING
30 augustus

GRATIS

Langs de singels van Utrecht ligt park Lepelenburg. In de jaren ’50 vond je hier concertzaal Tivoli. En tegenwoordig vormt het centrale grasveld nog steeds een podium voor verschillende (muziek) optredens.

Algemeen:
Utrecht In Vervoering is een klein, mobiel festival met bijzondere podia die zelfs plaats zullen hebben in de nabij gelegen Singel. Laat je in vervoering brengen en geniet van de muziek, poëzie, theater, film en kunst.

Entertainment:
Utrecht in Vervoering richt zich vooral op lokaal talent. Deze artiesten performen op een spectaculair podium van onder andere een omgebouwde paardenwagen, bakfiets of reddingssloep.

Goed om te weten:
In Lepelenburg zijn geen openbare toiletten of een parkpaviljoen.

Ligging:
* Vanuit het grasveld kun je de wijzers van de dom aflezen.
* Station is 15 minuten lopen.
* Parkeren: Omgeving (betaald) – OV aan te raden!
* Bootjes kunnen aanmeren.

Wij garanderen:
Parklife

De soundtrack:
Parklife – Blur

Picto’s: 078, 024, 093, 110, 109