ViaKunst: op zoek naar de ideale stamkroeg

Ze zijn de new kids on the block, verse vissen, Utrechtse nieuwe: de feuten van de Utrechtse studentenverenigingen

Ze zijn de new kids on the block, verse vissen, Utrechtse nieuwe. De komende weken loopt Trajectum mee met de feuten van drie nieuwe Utrechtse studentenverenigingen. Deze aflevering: studentenvereniging voor kunst en cultuur ViaKunst, op zoek naar de ideale stamkroeg.

‘Niet alleen over alcoholen neuken praten hoor, straks denken ze dat we zo’n kansloze zuipvereniging zijn.’ Nadine (17, eerstejaars HKU atonoom) snoert club/huisgenoot Erlinde’s(18, eerstejaars Duits) mond die net in geuren en kleuren heeft verteld dat ze haar bier het liefst in een halve liters drinkt, haar favoriete standje bovenop is en van stoere mannen met lang haar en een eendags-baard houdt.

We zijn zeven kroegen verder. De pot waar iedereen aan het begin van de avond € 15,- in doneerde is op en we zitten in de Ierse pub Mick O’Connels, de laatste kroeg van de zoektocht naar het ideale ViaKunst-wekelijkse-borrel-café.

Studentenvereniging voor kunst en cultuur ViaKunst

De kroegentocht is de tweede activiteit van de vereniging na het introductiekamp. Bij ViaKunst geen dominant blaffend bestuur of brallerige gewoontes. Hier beslissen de leden zelf welke koers ze varen. En daarom mag de groep ook zelf beslissen in welk café ze de rest van hun verenigingleven willen slijten.

Studentenvereniging voor kunst en cultuur ViaKunst

Aanvankelijk had de negentienjarige voorzitster Maxime (derdejaars kunst en economie) een lijst met negen kroegen opgesteld; vanaf het Ledig Erf zou de route via de Oudegracht naar de Tilt, aan het eind van de Voorstraat lopen. Maar eerder die avond realiseert Maxime dat ze te lang in ’t Oude Pothuys zijn blijven hangen en schrapt twee cafés van de lijst. Haar eigen voorkeur? ‘Eigenlijk hoop ik dat het Pothuys gaat winnen’, zegt ze terwijl we over de Neude lopen.

Studentenvereniging voor kunst en cultuur ViaKunst

De bedoeling was dat iedereen in Star Trek thema verkleed zou komen. De Utrechtse Lara (19, taal en cultuurstudies) is lichtelijk opgelucht dat bijna niemand zich daar aan heeft gehouden. ‘Ik was al bang dat dit stiekem allemaal Star Trek nerds bleken te zijn en dat ik de enige was die het thema niet begreep.’ Toch heeft ze zelf die middag op internet het logo opgezocht, deze nagetekend op aluminiumfolie en er een broche van gemaakt. Van de rest van de rol maakte ze een hoedje en wikkelde ze om haar armbanden en kettingen.

Studentenvereniging voor kunst en cultuur ViaKunst featuring Johnny Borrell

Hooggehakt, prinsessenjurkje met bh erover heen, een ketting met een Mercedes Benz logo en veel glitter. Erlinde en Nadine hebben hun outfit op elkaar afgestemd en het thema een eigen draai gegeven. Erlinde: ‘Ik dacht bij Star Trek aan spacey, dus heb ik een glitterlegging aangetrokken.’

Studentenvereniging voor kunst en cultuur ViaKunst

Nadine baalt wel van de outfit als ze met haar hakken moeizaam over de Utrechtse keitjes stapt. ‘Ik heb ze vandaag voor het eerst aan en mijn fiets bij de eerste kroeg op het Ledig Erf staan. Dat betekent dat ik straks weer helemaal terug moet lopen’, zucht ze.

Studentenvereniging voor kunst en cultuur ViaKunst

Ze is vanavond voor het eerst. Huisgenoot Erlinde schreef zich al in tijdens de UIT en ging mee op introductiekamp. Toen ze vol enthousiasme terugkwam, besloot Nadine zich ook aan te melden. Het bevalt, al schrok ze wel van het vrouwenoverschot. ‘Gelukkig zijn het allemaal stoere wijven, geen meisje-meisjes. Iedereen is superrelaxed, geen gezeik.’

Studentenvereniging voor kunst en cultuur ViaKunst

We zijn zeven kroegen verder. Het is rond middernacht. De meeste leden zijn op fris overgestapt en gapen. Maxime vindt het tijd om de stemmen te tellen en pakt het schrift met de score erbij.

Studentenvereniging voor kunst en cultuur ViaKunst

Dat het lange bar hangen bij ’t Oude Pothuys op de meeste leden indruk heeft gemaakt, blijkt uit de overweldig aantal stemmen dat de kroeg kreeg.

Gejoel. Er wordt om het clublied geroepen.

‘Een clublied, heel studentikoos, ja. Maar het onderstreept wel het ViaKunst-idee’, vertelt Erlinde trots. Samen met Lara componeerde zij het op een brakke ochtend tijdens de intro. ‘Maar er moet nog wel wat aan de melodie gebeuren’, waarschuwt Lara. ‘Want die is nu gewoon gejat van Als ik boven op de Dom sta.’

En dat wekt enigszins verwarring als een groepje ViaKunstleden het midden in Mick O’ Connels inzet,


Nu ik bij ViaKunst zit, ben ik opeens heel creatief
Kan ik moonen op het klimrek, en vindt iedereen me lief
Ik kan praten over neuken, Picasso en Dali
Ik kruip ’s ochtends mijn tent uit, met een halve liter bier
En we hebben veel plezier
Met een halve liter bier!

en de halve kroeg het clublied met de originele tekst overruled.

Studentenvereniging voor kunst en cultuur ViaKunst

ViaKunst is, volgens haar website, de nieuwst en creatiefste studentenverenigingvan Utrecht. Voorzitster Maxime (19) richtte de club op, simpelweg‘omdat er nog geen in Utrecht bestond.’ De HKU studente, vond op haar eigen faculteit wel studieverenigingen, maar miste hier het contact met andere studenten van de hogeschool en universiteit.

En zo start ViaKunst nu haar eerste jaargang met 27 leden. De meesten gerekruteerd tijdens de UIT, maar sommigen werden door het bestuur tijdens het uitgaan aangesproken. Zoals Benjamin (20, derdejaars civiele techniek), ‘noem me maar Bennie B, dat staat stoerder’ die met huisgenoot Pieter is overgehaald om erbij te komen.‘Eigenlijk hou ik niet van dat groepsgedrag’, vertelt hij, ‘maar op zich hangt hier wel een ongedwongen sfeer en dat is wel prettig.’ Dat ViaKunst alleen maar uit dames bestaat, lijkt hem niks te deren. ‘Tja, wat zou jij zeggen als je een jongen was?! Ik klaag niet hoor.

Naast de wekelijkse borrel (vrijblijvend) is het de bedoeling is dat de ViaKunsters zo eens in de twee, drie weken een culturele activiteit ondernemen. Maxime: ‘Denk aan museabezoeken,theatervoorstellingen, festivals, workshops en lezingen.’ Daarnaast is er een budget vrij voor eigen projecten van de leden. ‘Bijvoorbeeld benefietconcerten,open mic avonden of theatervoorstellingen’, legt de voorzitster uit.

Meer info: www.viakunst-utrecht.nl

Lidmaatschap kost € 35,-per half jaar. Om de twee drie weken gaan ze op culturele excursie en er staan alvast twee feesten op de planning.

De Route:

Via

Ledig Erf

’t Oude Pothuys

Kafe België

De Witte Ballons

’t Hart

De Bastaard

Mick O’Connels

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...
 

1 reactie

Het is niet meer mogelijk om te reageren