Achtertuin van De Uithof (nog steeds) bedreigd

Nu mét plaatje en plattegrond!

Foto: Kees Rutten

Wandelen schijnt beter te zijn dan hardlopen. Beter voor je hart, voor je geest en voor je weerstand. Geen wonder dat de halve Uithof met goed weer het bos in loopt.  Maar het stukje bos in onze achtertuin staat onder druk. Er moet een reep van af, voor de verbreding van de A27. Gistermiddag  demonstreerden bijna tweeduizend mensen daartegen.

Rijkswaterstaat en minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) willen de ring verbreden omdat het verkeer zal toenemen, zelfs als mensen meer thuis gaan werken. De bereikbaarheid, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid worden er beter van, menen ze.

Vorig jaar ving de minister bot bij de Raad van State omdat de verbreding teveel stikstof zou veroorzaken. Inmiddels heeft Van Nieuwenhuizen daar een oplossing voor: meer natuur en planten over de geluidsschermen. De welbekende maximumsnelheid van 100 kilometer per uur werkte ook in haar voordeel. Ze wil daarom haar plan doorzetten met een budget van 1,5 miljard euro. D66 liet vandaag weten uitstel te willen, vanwege de hoge kosten.

Bij de demonstratie waren Extinction Rebellion, Vrienden van Amelisweerd, GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dierenbetrokken. ‘Kappen met kappen’ zo is hun verzoek. Het gaat om een stuk grond van 64 hectare, ongeveer 340 bomen, waarvan een paar eiken van meer dan honderd jaar.

De actievoerders vrezen onder andere geluidshinder, sterfte van bomen door lage grondwaterstanden en verzakkingen van gebouwen in Lunetten. Of zoals Boris (9) het uitlegt: ‘Het is ook niet goed voor het milieu, heel veel auto’s.’

Omdat bij de demonstratie niemand kon vertellen om welk stukje bos het precies ging, voegen we er een foto en een plattegrondje bij.

Foto: Kees Rutten
Blauwe stipje is Padualaan 101

Ook interessant: Veertig procent opkomst in blok B, dat bleek niet reeël

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...

Geef een reactie Let bij het reageren op onze spelregels.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *