Nieuws

Actiegroep: HU moet banden verbreken met Tata Steel

Tata Steel. Foto: Istock

Actiegroep Fossielvrij Hoger Onderwijs Utrecht roept de HU op de samenwerking met Tata Steel te stoppen. De staalproducent staat bekend als een grote vervuiler. Een lid van de Raad van Toezicht van de hogeschool is manager bij het bedrijf.

De actiegroep deed de oproep om de banden met Tata Steel (voorheen Corus en Hoogovens in IJmuiden) te verbreken afgelopen vrijdag 3 februari op Twitter. ‘Geen stage- en opleidingsplaatsen meer. Vergroening van Tata is een illusie. Tata is de grootste uitstoter van NL en maakt mensen ziek. #StopTata’, staat in de Tweet.

Onder de actievoerders bevinden zich medewerkers van de HU. In 2021 riepen ze het college van bestuur al op om zich uit te spreken tegen de investeringen in fossiele energie van het pensioenfonds ABP. Onder druk van de landelijke campagne kondigde het pensioenfonds later dat jaar aan te stoppen met het financieren van de fossiele industrie. Daarna richtte de actiegroep zich op banken zoals ING en ABN Amro.

Tata Steel biedt momenteel stages aan via een website, onder meer aan hbo-studenten Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek. Studenten van de instituten Design & Engineering en Life Science & Chemistry komen na stages niet zelden bij Tata Steel in dienst. In een artikel uit 2014 over een jubileum van de Bedrijfsschool van de staalgigant staat dat Tata Steel samenwerkt met onder meer de Hogeschool Utrecht.

Maatwerktrajecten

Daarnaast is er een directe band tussen de HU en Tata Steel in de persoon van Fabiènne Hendricks. Zij is Head of Talent, Leadership and Organisational Development bij Tata Steel Europe. Sinds oktober 2017 is ze lid van de Raad van Toezicht. Daarin geeft ze toezicht op het college van bestuur en geeft advies. Hendricks is destijds toegetreden tot de Raad van Advies op voordracht van de Hogeschoolraad (HSR).

De relatie tussen de HU en Tata Steel gaat verder terug. Sinds jaar en dag verzorgde de hogeschool ‘maatwerktrajecten’ over bijvoorbeeld Chemische Technologie en Hogere Installatietechniek aan medewerkers van Tata Steel. De HU gaf het onderwijs ter plekke in IJmuiden. Door aangescherpte regels voor hogescholen werden deze opleidingen vanaf 2003 afgebouwd.

De woordvoerder van de HU heeft nog niet kunnen reageren.

Na publicatie van bovenstaand bericht ontvingen we onderstaande mail:

Reactie van Sjoerd Laarhoven, oud-HU-student en werkzaam bij Tata Steel:

‘Als HU-alumnus verbaas ik mij over het negatief beladen artikel over Tata Steel, net als op vele andere mediakanalen. Er is te weinig aandacht voor de technologische oplossingen die zijn toegepast en ontwikkelingen die gaande zijn.

De technische opleidingen voeden ons met kennis waar we tegenwoordig blijkbaar niet meer trots op mogen zijn. Er is een groot tekort aan mensen met kennis van techniek, chemie en it en een overschot aan mensen met communicatieve en marketingvaardigheden.

Tata Steel is een prachtig oer-Hollands bedrijf dat op dit moment de grootste transitie in de BV NL doormaakt en dat doel moet hoe dan ook behaald worden. Al dit soort geschreeuw aan de zijlijn zonder enige kennis is gewoon treurig.

Ik hoop dat er spoedig eens met een optimistische bril naar Tata Steel kan worden gekeken en de techniek die we hier ontwikkelen weer eens in het zonnetje kan worden gezet.’

Sjoerd Laarhoven
Afgestudeerd bij de opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie (specialisatie Milieukunde) en werkzaam als building and environmental engineer bij Tata Steel