Nieuws

Beruchte ‘Chang-huizen’ in goede handen?

Lekkende plafonds, rottende planken, gebroken ruiten, schreeuwend hoge huurprijzen: het is mogelijk binnenkort verleden tijd. Vastgoedbedrijf Aequitas uit Hilversum, is begonnen met het opknappen van de beruchte studentenhuizen die ze kocht van ‘huisjesmelker’ Betty Chang.

Voor veel huurders van de verwaarloosde panden hing tot voor kort het vertrek van uiterlijk 1 maart boven het hoofd. Maar het AD meldt dat de gemeente heeft besloten om de woonvergunningen toch niet in te trekken, nu ze te maken hebben met een nieuwe eigenaar ‘van onbesproken gedrag’.

Aequitas heeft de afgelopen weken contact gezocht met de bewoners. Een (anonieme) eigenaar van het bedrijf laat weten dat ze per pand onderzoeken wat er moet worden opgeknapt. ‘Urgente dingen pakken we meteen op. Vandaag is er bijvoorbeeld al een plafond vervangen.’ Hij laat ook weten dat ze de werkzaamheden overleggen met de huurders. ‘De situatie van de ene bewoner is flexibeler dan de andere. Het is maatwerk.’

Flinke kluif

Huurteam Utrecht hoort optimistische geluiden van de huurders die ze bijstaan. Projectleider Edo Gommers is benieuwd naar de komende maanden: ‘De verhuurder wacht een flinke kluif.’

Afgelopen vrijdag kwam met de formele overdracht een einde aan de verhuurpraktijk van Chang, die meerdere keren werd uitgeroepen tot huisjesmelker van het jaar.  Chang betaalde de gemeente Utrecht vorige week 210.000 euro aan  openstaande dwangsommen en boetes. Omdat ze zich niet aan de regels hield, zat de gemeente haar steeds dichter op de huid. Eerder betaalde ze al 470.000 euro.

Zie ook: AD: ‘Bettie Chang verkoopt Utrechtse panden’