AD: ‘Bettie Chang verkoopt Utrechtse panden’

Er lijkt een einde te komen aan de activiteiten van een van de meest beruchte huisjesmelkers van Utrecht: Bettie Chang. De gemeente heeft haar dan toch lang genoeg dwarsgezeten. Maar over de nieuwe eigenaar bestaat nog onduidelijkheid.

De Utrechtse huisbaas Betty Chang verkoopt haar panden in Utrecht, zo meldt AD/Utrecht. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat Chang een koopovereenkomst heeft gesloten voor haar 36 panden in Utrecht met vastgoedbedrijf Aequitas uit Hilversum. De afspraak is dat de feitelijke levering van de woningen op 28 februari gebeurt.

De beoogde nieuwe eigenaar zegt tegen AD dat de koop nog niet definitief is. ‘Pas bij de levering bij de notaris is het zeker, we maken dus een duidelijk voorbehoud’, zegt iemand van Aequitas. Deze wil verder niet bekend worden.

Omzettingsvergunningen

Mocht de verkoop definitief worden, dan komt er een einde aan het werk van een van de meest beruchte vastgoedeigenaren van Utrecht. Chang, naar verluidt 67 jaar, is in 2011 en 2006 al uitgeroepen tot ‘Huisjesmelker van het Jaar’. Ze vroeg te hoge huren voor haar woningen en huurders klaagden over achterstallig onderhoud. Ook kreeg ze in 2018 van de gemeente boetes opgelegd van ruim 50.000 euro, voor het omzeilen van de regels over het aantal bewoners en brandveiligheid.

Chang in de tang‘, zo kopte Trajectum al in 2007 na weer een uitspraak van de rechter tegen de kamerverhuurder. Maar dat bleek te voorbarig. Pas in maart vorig jaar trok de gemeente de omzettingsvergunningen in bij alle panden van Chang. Die zijn nodig om woningen als afzonderlijke kamers te verhuren. De bewoners kregen daarop een jaar de tijd om andere woonruimte te zoeken. Deze actie zou wel eens tot het gewenste resultaat kunnen leiden: een einde aan de activiteiten van Chang.

Het Huurteam Utrecht is blij met de verkoop. ‘Het is goed dat we laten zien dat wij langste adem hebben en niet de mensen die misbruik willen maken van het tekort woningen.’