Nieuws

Beste rekenwonder van Nederland

De tiende editie van het Bartjens Rekendictee vindt aankomende vrijdag plaats in Zwolle. Vier HU-studenten nemen deel aan het dictee. Hogeschoolhoofddocent Marjolein Kool bedacht ook dit jaar de rekensommen.

In tien jaar tijd is het Bartjens Rekendictee uitgegroeid tot een landelijk evenement. Geselecteerde deelnemers wagen zich tijdens het dictee aan de moeilijke rekensommen. Dit allemaal voor de titel ‘Beste rekenwonder van Nederland’. Vier studenten van de faculteit Educatie zijn door de voorrondes gekomen. Dit zijn Xanthias de Hoon en Maxime ter Burg van de lerarenopleiding wiskunde en pabostudenten Elias Sneijders en Rosanne van Rooijen.

Pietendiscussie
Honderdvijftig deelnemers verdeeld over zes categorieën gaan vrijdag 21 november de strijd aan, variërend van scholieren tot hoogopgeleiden. Hogeschoolhoofddocent (wiskunde en didactiek) Marjolein Kool heeft de uitdagende rekenvragen bedacht. Haar inspiratie voor het maken van de vragen vindt ze in het nieuws. ‘De vragen zijn allemaal actueel. Eén gaat bijvoorbeeld over de pietendiscussie.’ Ook de ov-chipkaart en de Ice Bucket Challenge komen in de vragen voor.

De kunst is om zo snel mogelijk te lezen en te rekenen. ‘Je moet zowel goed zijn in Nederlands als wiskunde', zegt Kool. De kortste rekentijd is twee minuten. ‘Maar we hebben ook moeilijkere vragen. Daar geven we de deelnemers vier minuten voor', legt de hoofddocente uit.

Het succes van het Bartjens Rekendictee is onder meer te danken aan het feit dat het een spelletje is, zegt Kool. ‘Wedstrijden zijn populair op dit moment. Kijk maar naar tv-programma’s als Heel Holland Bakt of Holland’s got Talent.’

Eén van de vragen van de voorronde 2014 luidde: 
Els heeft twee verschillende flessen vers geperst tarwegrassap. Ze zijn beide voor de helft gevuld. In de grootste fles zit 15 cl meer dan in de kleinste. Hoeveel centiliter kan er meer in de grootste fles dan in de kleinste?

Het antwoord staat hier.